Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як боротися з індійсько-пакистанською ядерною загрозою?

03 червня, 00:00
Олександр ПАЛІЙ, «День» У Женеві розпочалися консультації п’яти держав — постійних членів Ради Безпеки ООН у зв’язку з індійськими та пакистанськими ядерними випробуваннями. Готується спеціальний саміт на рівні міністрів закордонних справ цих країн. За їхньої активної участі позавчора було ухвалено спеціальну заяву урядів 46 країн, що вимагає негайного припинення подальших випробувань і приєднання Індії й Пакистану до процесу ліквідації ядерних озброєнь.

Новина цих днів — до антиядерних протестів приєдналася й Росія, голосу якої відразу після ядерних випробувань Індії майже не було чути. Російський уряд побоюється посилення пакистанського впливу в Афганістані й пострадянській Центральній Азії у зв’язку з успіхами його ядерної програми. А Пакистан взяв на озброєння російський досвід «здобування» впливу в світі перш за все за рахунок ядерних арсеналів. Крім того, ракетна програма Пакистану пішла трохи далі від індійської, що у випадку паритетності ядерних озброєнь з Індією може означати послаблення випливу останньої, яка, за висловом Євгена Примакова, є «природним союзником» Росії.

Москва боїться й «розповзання» ядерних озброєнь із нових ядерних держав до нестабільних регіонів, зокрема до Афганістану, Таджикистану чи на територію самої Росії. Очевидно, російська зовнішня політика вже прораховує можливі наслідки цього жахливого для регіону перебігу подій.

За словами російського міністра закордонних справ, спільні дії великих держав «повинні показати обом державам (Індії й Пакистанові), наскільки несподіваною, неприйнятною взагалі є перспектива поширення ядерних озброєнь із цих держав до інших, у тому числі й тих, де відбуваються внутрішні конфлікти».

До решти причин, чому Сполучені Штати засуджують ядерні амбіції обох південноазійських країн, додалася й загроза наслідування у найближчому майбутньому «поганого прикладу» Індії й Пакистану іншими державами, зокрема Північною Кореєю. Як повідомило вчора оборонне відомство Японії, Пхеньян уже має ядерний пристрій і здатен провести випробування. 1994 року Північна Корея відмовилася від військової ядерної програми в обмін на $5-мільярдну допомогу США, проте японці підозрюють її у нехтуванні своїми зобов’язаннями, наголошуючи на тісних зв’язках Північної Кореї з Пакистаном як на додатковому факторі небезпеки. Проте від відчуття занепокоєності до спільних дій великим державам ще дуже далеко. Росія, як і багато європейських країн, виступає проти економічних санкцій уже запроваджених Сполученими Штатами, Японією та низкою інших країн. Позавчора безрезультатно завершилося обговорення ядерної проблеми на саміті міністрів закордонних справ країн—членів ЄС у Брюсселі.
 
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати