Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Велика сімка збирається рятувати Росію

03 червня, 00:00
Олекса ПІДЛУЦЬКИЙ, «День» Міністр фінансів Сполучених Штатів Роберт Рубін заявив агентству Рейтер, що його колеги з країн Великої сімки зберуться на початку наступного тижня в Парижі, аби обговорити заходи термінової допомоги Росії в зв’язку із фінансовою кризою, що охопила цю країну.

Принаймні вчора стало відомо, що вже в середині поточного місяця Міжнародний валютний фонд планує передати Росії стабілізаційний транш у розмірі $670 млн. Проте цього буде явно замало. За оцінками різних західних експертів розміри негайних іноземних вливань, які дозволили б запобігти краху російської фінансової системи, коливаються від $7 млрд. до $13 млрд. Якщо ж такої негайної допомоги не буде, то для «відбудови зруйнованого» потрібно буде вже щонайменше $40 млрд.

Таким чином, претензії Москви на «постійну прописку» в клубі найрозвинутіших держав світу виявилися дещо передчасними. Брати участь у «консиліумі лікарів» «хворого» — Росію — не запросили.

Російські урядовці намагаються демонструвати оптимізм і всіляко переконати світ і власних громадян, що нічого страшного власне не відбувається — адже паніка, що, як правило, виникає під час фінансового краху, є не лише його наслідком, а й причиною його поглиблення. Отож, російський прем’єр Сергій Кирієнко у майже телеграфному стилі заявив «Кіодо цусін»: «Ситуація під контролем. Девальвації не буде, ми утримаємо рубль».

А перший заступник голови правління Центрального банку Росії Сергій Алексашенко підкреслив, що уряд і Банк Росії не зверталися по термінову фінансову допомогу до іноземних держав і міжнародних організацій, позаяк «у Росії є всі можливості самостійно подолати кризу». Головним аргументом Алексашенка стало те, що золоті та валютні резерви його банку оцінюються у $14,6 млрд.

На думку російського віце-прем’єра Бориса Нємцова, головна причина нинішньої кризи полягає не в біржових спекуляціях, а в «гігантських розмірах державного боргу». «Країна має навчитися жити по можливостях», — підсумував нижньогородський реформатор.

Президент Борис Єльцин, схоже, згоден із Нємцовим. Принаймні, про це свідчать його дії. Він зняв «інертного» Олександра Починка із посади голови Державної податкової служби і призначив на його місце Бориса Федорова. А також пообіцяв розпочинати кримінальні справи проти керівників підприємств — злісних неплатників податків. У другій половині дня Єльцин мав зустрітися з десятьма найбільшими бізнесменами Росії.

Між тим учора дещо стабілізувалася ситуація на російському фондовому ринку — котировки за першу половину дня зросли в середньому на 3 відсотки. Проте це є тільки частковою компенсацією 14-відсоткового обвалу в понеділок. Отож, російська фінансова криза триває, і без зовнішньої допомоги Москві, попри всі оптимістичні заяви, мабуть не обійтися. Криза у Росії, безумовно, створює додатковий і потужний фактор ризику для так тісно пов’язаної із сусідкою й без того такої нестійкої фінансової системи України.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати