Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вашингтон вимагає санкцій проти Мілошевича

10 березня, 00:00
Москва намагається вигородити свого союзника Олекса ПІДЛУЦЬКИЙ, "День"

Учора в Лондоні розпочалася зустріч так званої контактної групи - міністрів закордонних справ США, Росії, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії. Вони мусять ухвалити комплекс заходів, які примусили б президента Югославії Слободана Мілошевича припинити терор в населеній албанцями сербській області Косово і розпочати переговори про відновлення її автономії.

Цього ж дня сербська влада віддала албанським селянам для похорону тіла 57 їхніх родичів, убитих югославськими вояками та поліцейськими. Варто зауважити, що урядове інформаційне агентство Танюг повідомляло лише про "знищення 16 терористів". Окрім 57 жертв, є ще десятки загиблих, спотворених настільки, що ідентифікувати їх не вдається.

Практично всі країни світу закликають до припинення насильства й пошуку мирних шляхів розв'язання кризи. Проте Мілошевич зайняв дуже жорстку позицію, наголошуючи, що проблема Косово - внутрішня справа Югославії й він робитиме все, аби "знищити албанський тероризм". Іншими словами, акти геноциду проти югославських громадян албанського походження триватимуть.

І ось тут думки великих держав розходяться. Найрішуче засуджує Белград Америка. Держсекретар Олбрайт заявила, що єдиний шлях припинити насильство в регіоні - "жорсткі, узгоджені та негайні дії" (світової спільноти). "Моральний осуд та висловлення "занепокоєння" не приведуть нас нікуди". Отож, Вашингтон вимагає негайних політичних та економічних санкцій проти Югославії. Діаметрально протилежну позицію обрала Москва. Висловлюючи ту саму "занепокоєність" ситуацією в Косово і закликаючи до припинення насильства, Кремль водночас категорично виступає проти будь-яких конкретних дій, наголошуючи на невтручанні у внутрішні справи Югославії.

Позиція решти членів контактної групи зависла десь "між Кремлем та Білим домом", але все ж таки ближче до американської. Так, німецький міністр Клаус Кінкель заявив перед зустріччю контактної групи, що Югославія мусить усвідомити - їй ніколи не вдасться повернутися до європейських та світових структур і отримати такі необхідні для відновлення економіки кредити, доки вона не почне діалог з албанською більшістю в Косово.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати