Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Столиця Казахстану стала Астаною

10 червня, 00:00
Сьогодні у Казахстані свято — презентація нової столиці. Урядові делегації з десятків країн світу, зокрема і українська, на чолі з прем’єром Валерієм Пустовойтенком, з’їхалися на урочистості до Астани.

Про причини переїзду столиці із Алмати кореспонденту «Дня» Олексі ПІДЛУЦЬКОМУ розповідає Надзвичайний і Повноважний Посол Казахстану в Україні Нажмеден Іскалієв.

— Пане посол, про місто Астану майже ніхто в Україні не чув.

— Це не дивно. Назву «Астана», що в перекладі з казахської означає «столиця», наша нова столиця отримала зовсім недавно. Однак це аж ніяк не означає, що вона щойно виникла. Протягом своєї довгої історії місто називалося Акмола, Акмолінськ, Цілиноград, знову Акмола.

— Чому все ж таки казахстанці вирішили перенести свою столицю? Адже відомо, що навіть переїзд на нову квартиру — справа, що потребує чимало сил та грошей. А тут переїжджає не родина, а президент, парламент, міністерства...

— Найважливіша причина — стратегічна, геополітична. Адже Казахстан — величезна країна, площею 2,7 млн. кв. км, яка простягнулася на 2900 кілометрів із заходу на схід і на 1500 з півночі на південь. Алмати розташована на крайньому південному сході, а Астана — в центрі країни. До речі, коли в ХVIII—ХIХ сторіччях існувала єдина казахська держава, її столицею було місто Улитау, яке не так далеко від Астани. Навколо Астани розмістилися найважливіші індустріальні центри Казахстану — Караганда, Петропавловськ, Кокшетау (Кокчетав). Із західноказахстанського Уральська до Алмати летіти 4 години (а до Москви, до речі, — лише 1,5).

Отож тільки за рахунок скорочення дальності переїздів тисяч ділових людей із регіонів до столиці ми зекономимо величезні кошти. Слід зауважити, що Алмати не має для казахів такого історичного значення, як, скажімо, Київ для українців чи Париж для французів. У різні часи столицями наших держав і республіки в складі СРСР були і Кзил-Орда, і Урда, і Кокшетау, і Оренбург. Місто ж Вєрний (за радянських часів Алмати) — центр лише однієї із історичних областей Казахстану — Семиріччя.

Окрім того в розвитку Алмати як столичного міста виникли непереборні труднощі. Наша колишня столиця розташована в гірській котловині й жити в ньому може щонайбільше 500 тисяч — для більшої кількості людей просто немає місця. Проте вже нині населення Алмати сягає 1,2 млн. осіб. Внаслідок цього довкола міста практично повністю знищено 3,5 тисяч гектарів унікальних яблуневих садів — від яких і зветься воно Алмати — Батько яблук. У місті часто стоїть смог, позаяк величезну кількість вихлопів транспорту, особливо легкових автомобілів, гірська котловина просто не може «перетравити».

Попри переїзд столиці, Алмати залишиться провідним фінансово-економічним та культурним центром країни. У старій столиці залишаються міністерства освіти, культури, охорони здоров’я, Академія наук та міністерство науки, штаб-квартири провідних банків країни. Сюди нещодавно переїхав з Москви Інтеграційний комітет «Союзу чотирьох» — Росії, Білорусі, Казахстану і Киргизстану.

— У скільки обійдеться переїзд для державного бюджету?

— Вичерпних цифр я вам навести не можу. Але мушу сказати, що основні витрати йдуть не з бюджету. Великі фірми, національні та іноземні, особливо ті, що зацікавлені в казахстанській нафті, будують новій столиці в подарунок по одній-дві будівлі — наприклад для cенату, чи міністерства закордонних справ.

Окрім того, в Астані створено спеціальну економічну зону, яка передбачає певні податкові пільги, і сюди дуже активно потяглися ділові люди з усієї країни. Могутній стимул для економіки регіону, спричинений переїздом столиці, може прискорити економічне зростання всієї країни.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив Інтерфаксу, що на спорудження будівель державних установ у новій столиці витрачено $188 млн., 90 з яких надав благодійний фонд «Нова Астана», спонсорами якого стали Євразійський банк, «Алаугаз», «Окон холдінг» та інші казахстанські та зарубіжні компанії.
 
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати