Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поставляти чи не поставляти? Ось у чому питання

11 лютого, 00:00
КОНФЛІКТ Поставляти чи не поставляти? Ось у чому питання Харківський "Турбоатом", а з ним і вся Україна, опинилися між американським молотом і російським ковадлом Михайло ПІЄВСЬКИЙ, "День"

Поставляти чи не поставляти турбіни для будованої росіянами атомної електростанції в іранському місті Бушері? У разі згоди виконувати свої зобов'язання, вважає автор статті "Америка й Україна не дійшли згоди в питанні передачі ядерних технологій" у "Вашингтон Пост" від 8 лютого, Україні загрожує відлучення від поставок ядерного палива зі США, а фірма "Вестінгауз" не братиме участь у проекті завершення Хмельницької й Рівненської АЕС вартістю $1,2 млрд. Американці розуміють, що для України втрата цього контракту - чутливий удар за умов хронічного дефіциту великих іноземних замовлень, але вважають, що компенсували наші втрати кредитами, спільними підприємствами, а також космічною та військовою кооперацією. Таку інформацію наш посол у Вашингтоні Юрій Щербак дістав із російських джерел разом із запевненнями, що всі атомно-енергетичні проблеми (паливо, блоки в Рівному та Хмельницькому) розв'яже Росія.

А тепер про правовий аспект. Відповідно до американських законів під санкції підпадають лише іноземні компанії, які є прямими інвесторами в іранський енергетичний сектор. Україна перед Америкою в цьому плані "чиста", це підтверджує Держдепартамент.

Торік Конгрес США "притримав" половину допомоги Росії доти, доки особисто Клінтон не підтвердить відсутність ядерних зв'язків з Іраном. Але Росія спільні проекти не зупинила, а Клінтон не скаже Єльцинові "занадто галасливо він поводиться. Обережніше слід у цьому насиченому ядерною зброєю світі".

Американсько-російське протистояння в Іраку, мабуть, - початок не лише нового "м'язового етапу" російської політики, а й нового ставлення Вашингтона до Києва. Україна стає "цінною" для американців - її не можна відпускати в зону впливу Росії. У Вашингтоні це розуміють.

Сенатор Мак Коннелл (штат Кентуккі) є традиційним захисником інтересів України у США. Цей впливовий республіканський політичний лідер, є головою комісії сенату з питань іноземної допомоги. В одному з недавніх інтерв'ю він заявив: "Вороже ставлення до України не має сенсу в даній ситуації". Можна лише погодитися зі Щербаком: "Цю проблему повинні розв'язувати Росія і Сполучені Штати".

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати