Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Останній політ «Дискавері» до «Миру»

03 червня, 00:00
Микола СІРУК, «День» У вівторок увечері з мису Канаверал стартував шатл «Дискавері», який має забрати американського астронавта Ендрю Томаса, що перебуває на російській станції «Мир» понад чотири місяці. Шатл отримав дозвіл на старт лише після того, як російські космонавти відремонтували комп’ютер, який керує системою автоматичної орієнтації станції. Інакше «Дискавері» не зміг би здійснити стикування із «Миром».

Це останній політ американських шатлів до станції, що працює понад 13 років і в котрої постійно виникають різні неполадки. «Мир» перестане функціонувати наприкінці цього місяця. Тим самим буде закрито сторінку понад трирічної плідної, взаємовигідної співпраці Росії та США на борту російської станції.

Утім, ці країни й далі співпрацюватимуть у космічній галузі. Хоча Росія через фінансові проблеми затримує створення міжнародної космічної станції, яка має замінити «Мир», керівники НАСА упевнені, що нову станцію буде завершено до січня 2004 року — лише на один місяць пізніше графіка.
 
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати