Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко

16 червня, 00:00
В Анкарі визначають шлях казахстанської нафти

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, перебуваючи з офіційним візитом у Туреччині, обговорює питання транспортування казахстанської нафти на світові ринки, в тому числі проект трубопроводу з Баку до турецького середземноморського порту Джейхан. Астана, що виступає за багатоваріантність трубопровідних систем, вважає цей проект «одним із пріоритетних», а Анкара отримала тут підтримку США. Для Києва переговори на цю тему є не менш важливими — адже Україна зацікавлена не в середземно-, а в чорноморському шляху великої прикаспійської нафти.

Лідери ЄС говоритимуть про наболіле

Учора й сьогодні у валійському місті Кардіфф керівники 15 країн — членів ЄС обговорювали плани проведення політичних та економічних реформ, мета яких підготуватися до запровадження єдиної валюти та подальшого розширення на Схід. Утім, у більшості країн різне розуміння сьогочасних проблем. Британія, зокрема, вважає, що учасникам слід зосередити увагу на зменшенні безробіття в Європі, яке становить 18 млн. чоловік. Німеччина наполягатиме на зменшенні свого внеску до скарбниці ЄС із 22 млрд. до 15 млрд. марок. Однак попри все Тоні Блер сподівається на успіх цього саміту.

Ефіопія та Еритрея оголосили мораторій на повітряні удари

Ефіопський та еритрейський уряди пристали на пропозицію США негайно покласти край взаємним бомбардуванням, унаслідок яких за останній тиждень загинуло багато цивільних осіб. За словами заступника речника Білого дому Джоя Локхарта, мораторій було оголошено після телефонних розмов президента США Білла Клінтона з лідерами обох країн. У тексті мораторію відзначаються дипломатичні зусилля Італії, яка сприяла досягненню цієї угоди. У вихідні дні з лідерами Ефіопії та Ерітреї зустрічався італійський посланець Ріно Серрі.

Чоловіки живуть довше, якщо доглядають за дітьми

Американські та британські науковці дійшли висновку, що догляд за дитиною продовжує життя обох батьків. Тобто, якщо батько й мати доглядають за дітьми однакову кількість часу, то й живуть вони майже до одного віку. На думку науковців, причина такого явища полягає в тому, що догляд за іншою живою істотою, в тому числі й домашніми тваринами, зменшує схильність до стресів та інших захворювань. Таку поведінку організму може бути запрограмовано генетично. Саме тому жінки живуть довше за чоловіків. До речі, самці шимпанзе, що практично не доглядають своїх нащадків, живуть менше, аніж не тільки самиці, але й дбайливі батьки мавп інших порід.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати