Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко

03 червня, 00:00
Іран вітає «ісламську бомбу» Пакистану

Міністр закордонних справ Ірану Камаль Харразі заявив, що Ізраїль віднині буде змушений зважати на ядерні можливості Пакистану. А відтак збільшиться упевненість у своїх силах мусульман усього світу. За його словами, «пакистанська ядерна зброя буде стримуючим фактором для ізраїльських ядерних претензій». Іранові та Пакистанові також вдалося зменшити суперечності щодо ситуації в Афганістані, які тривалий час псувала відносини між обома країнами. Таким чином, ідея дипломатичної блокади Пакистану та Індії руйнується в зародку.

Словаки демонструють слов’янську впертість

Учора Словацьке ядерне агентство повідомило Європейську комісію, що ядерна електростанція в Моховце відповідає вимогам безпеки і розпочне свою роботу, як тільки буде проведено завершальний огляд. Побудована за радянським проектом, ця атомна станція викликала широкі протести в Австрії, хоча від неї до австрійського кордону аж 120 кілометрів. Канцлер цієї країни Віктор Кліма закликав відкласти пуск станції до приведення її у відповідність із вимогами безпеки. Прем’єр-міністр Словаччини Володимир Мечіар заявив, що пуск першого реактора станції відбудеться, як і заплановано, найпізніше в липні.

Мароні пропливла майже 200 кілометрів

ФОТО РАФАЕЛЯ ПЕРЕСА / РЕЙТЕР

Австралійська плавчиха Сюзі Мароні витратила, мабуть, усі сили, щоби без сторонньої допомоги подолати 196 кілометрів, які віддаляють Мексику від Куби. Отож не дивно, що останні метри вона долає за допомогою брата й члена своєї команди. Ця смілива жінка провела 38 годин і 33 хвилини у воді, де повним-повно акул та медуз, установивши таким чином світовий рекорд плавання у відкритому морі без сторонньої допомоги.

В Баку засудили заколотників

Верховний суд Азербайджану визнав 20 чоловік винними у спробі державного перевороту в грудні 1995 року та засудив їх на різні терміни позбавлення волі — від 1,5 до 15 років. За версією правоохоронних органів, «нитки змови ведуть» до колишнього президента країни Аяза Муталібова, який перебуває у Москві. До восьми років засуджено колишнього прес-секретаря екс-прем’єра Азербайджану Анвара Гафарли, керівник прес-служби колишнього президента Расим Агаєв отримав чотири роки позбавлення волі — за неповідомлення офіційним органам про план перевороту. Також порушено кримінальну справу проти колишнього голови парламенту країни Якуба Мамедова, який 1992 року виконував обов’язки президента.

«Бурштинову кімнату» тепер шукають у Литві

До литовського міста Нерінга прибула група німецьких дослідників, які сподіваються знайти викрадену нацистами під час Другої світової війни «бурштинову кімнату». Групу очолює 80-річний колишній місцевий житель, що нині живе в Німеччині. 1944 року він бачив, як німецькі вояки зносили з корабля ящики й складали їх у приміщення під землею. Ця людина 1995 і 1996 року вже приїздила до Литви, проте нічого не знайшла. Нині команда дослідників сподівається знайти частини «бурштинової кімнати» на глибині 0,5 метра.

У Франції теж підробляють вино

У Бордо розпочалося слідство проти кількох вищих керівників престижної виноробної компанії «Шато Гіскур», запідозрених у розбавлянні вина. Проти цієї компанії висунули звинувачення державні органи, які контролюють якість продукції. Вони заявили, що «Шато» додає цукор та воду до деяких найкращих сортів вина, змішує вина різних термінів витримки, а також примішує до деяких сортів вина молоко, кислоту та вина з інших регіонів Франції.

Усе це суворо заборонено робити в Бордо, де вино підлягає жорсткому державному контролю, аби гарантувати його чистоту і якість.

За матеріалами агентств Рейтер, АП та Інтерфакс
 
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати