Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гейдар Алієв відводить своїх конкурентів

17 червня, 00:00
Ельдар ІСМАЇЛЗАДЕ  Після тривалих і палких дебатів азербайджанський парламент нарешті ухвалив закон «Про президентські вибори». Саме цей закон і регулюватиме президентські вибори, призначені на жовтень нинішнього року. Однак, мабуть, цей документ стане причиною відмови від участі у виборах деяких провідних опозиційних діячів і, отже, головна інтрига майбутніх виборів буде не в їхньому можливому результаті, а в тому, чи відбудеться взагалі бойкот виборів з боку опозиції чи ні.

Торг між владою та опозицією навколо закону про президентські вибори тривав майже два місяці. Опозиція вперто не погоджувалася з низкою принципових положень, поданого президентською адміністрацією законопроекту. Наприклад, з принципом формування Центрвиборчкому, який згідно із законом наполовину має складатися з осіб призначених президентом, а друга половина — з осіб, висунутих парламентом. Опозиція стверджувала, що парламент на 90% складається з прихильників теперішнього президента Гейдара Алієва, а це означає, що ЦВК буде повністю проалієвським. Суперники нинішнього президента відверто заявляли, що законопроект відкриває ідеальні можливості для фальсифікації підсумків виборів на користь Алієва.

Власті рішуче відкинули звинувачення, заявивши, що закон повністю відповідає аналогічним нормативним актам інших держав. Більше того — власті подали закон на міжнародну експертизу і після цього внесли до нього деякі зміни, але опозиція вважає, що цього не досить, і п’ять імовірних кандидатів — екс-президент Абульфаз Ельчибей, екс-спікери парламенту Іса Камбар і Расул Кулієв, екс-держсекретар Лала Гаджієва і колишній генпрокурор республіки Ільяс Ісмайлов — підтвердили свій намір бойкотувати вибори.

Багато місцевих спостерігачів вважають, що провідні опозиційні кандидати, відчуваючи свою об’єктивну слабкість, тільки і шукали привід для того, аби відмовитися від участі у виборах. У такому випадку, вони можуть поставити під сумнів результати виборів і легітимність президента. Однак сам Алієв дав їм таку можливість, відкривши тим самим шлях для всіляких спекуляцій з боку опозиціонерів. Алієву, якому соціологи передбачають відчутну перевагу над іншими кандидатами, в принципі вигідніше було чесно перемогти своїх головних опонентів, а не якогось маріонеткового кандидата. Це безперечно зробило б непохитною його легітимність, але за словами тих самих спостерігачів, злий жарт зіграла з президентом ухвалена три роки тому за його ж ініціативою азербайджанська конституція, що вимагає для перемоги в першому турі дві третини голосів «за». Набрати таку кількість Алієву буде нелегко, і мабуть, саме тому він свідомо заздалегідь прибирає своїх основних конкурентів. Усім зрозуміло, що другого туру Алієв ні за що не допустить, для нього перемогти у першому ж турі й зі значним відривом — це справа честі.

Баку

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати