Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Замість бухгалтерії - дорога до суду

05 листопада, 00:00

Навіть побіжного погляду досить, щоб переконатися, наскільки сільські жителі терпиміші від городян. За весь нинішній рік до Чернігівського обласного суду з позовами про стягнення невиплаченої зарплати звернулося рівно стільки чоловік, скільки позовів щомісячно задовольняє Деснянський районний суд міста Чернігова.

На думку виконуючого обов'язки голови колегії з громадянських справ Чернігівського облсуду Леоніда Нечасного, яку поділяють багато його колег із судів першої інстанції, ці справи по суті своїй дуже прості й зазвичай вирішуються на користь позивача. Складність полягає в тому, як вибити невиплачену зарплату, коли відповідач посилається на відсутність коштів на рахунку підприємства. Обласному судові доводиться розглядати касаційні скарги з такою аргументацією. Здебільшого вони виходять від установ освіти й практично від усіх колективних сільгосппідприємств.

Людмила Кузнецова, суддя Деснянського районного суду, передбачає чимало складнощів із колись квітнучими чернігівським підприємством "ЧеЗаРа", відомим раніше як режимний Чернігівський радіоприладний. Позови трудящих цього підприємства відправляють на розгляд міжобласного суду в Київ: тільки там можуть вирішити, що можна продати, щоб погасити заборгованість робітникам. З іншими - проблем менше.аРРРррр Немає грошей - продається майно й позивачі за чеками отримують належну їм заборгованість. Акціонерне товариство "Чернігівський річковий порт", незважаючи на відсутність грошей і загальну заборгованість із зарплатні в розмірі 336 тисяч гривень, без усіляких розпродажів після рішення Чернігівського райсуду розрахувалося із звільненим за скороченням штатів Валерієм Товстиженком, виплативши йому не тільки зарплату, а й належну допомогу. Значно складніше з бюджетними організаціями, зокрема, зі школами. Але й у цьому випадку рішення приймаються на користь позивача, хоча судді, діючи формально, в душі все ж усвідомлюють, що багато з тих, котрі виявилися не настільки спритними, залишаться без того мізеру, який вони могли б одержати: насамперед всі надходження на рахунки установ освіти направлятимуться небагатьом із тих, хто першим звернувся до суду.

- Моя особиста думка, - каже старший судовий виконавець Деснянського райсуду Михайло Єленський, - що в цьому випадку порушується соціальна справедливість. І в той же час, якби звернулися до нас усі скривджені вчителі водночас, - суд змушений був би покласти на себе функції бухгалтерії.

- Зазвичай про відшкодування моральних збитків у зв'язку з невиплаченою зарплатою не йдеться, - каже суддя Деснянського райсуду Володимир Кравченко. - Люди прагнуть отримати хоча б зароблене.

Але такі позови існують. У Чернігівському райсуді суддя Алла Зиміна задовольнила позов Івана Марущенка до спеціального монтажно-будівельного управління будівництва ЧАЕС не тільки про виплату заборгованості та компенсації за відпустку, а й про відшкодування моральних збитків у розмірі 1000 гривень.

- До речі, йому досі не виплатили ні зарплати, ні компенсації моральних збитків. Приймаючи це рішення, я керувалася як постановою пленуму Верховного Суду, так і почуттям справедливості, яке важко зрозуміти людині, котра не зіткнулася з несправедливістю, - сказала А. Зиміна.

Однак Л. Нечасний повідомив, посилаючись на ту ж постанову, що рішення про відшкодування моральних збитків у зв'язку з невиплатою зарплати колегією обласного суду скасовуються, оскільки не передбачені Кодексом Законів про працю.

Тоді хто ж відповість за моральні знущання?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати