Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відтепер – Кардинала Гузара, Героїв Маріуполя та Ірини Калинець

У Львові перейменували 8 вулиць
01 липня, 10:44

Вчора, 30 червня, на сесії Львівської міської ради переназвали перші 8 вулиць, які підлягають дерусифікації. Тепер у місті будуть вулиці Кардинала Гузара (замість вул. Лева Толстого), Ірини Калинець (замість вул. Карла Брюллова), Героїв Маріуполя (замість вул. Петра Козланюка), Гостомельська (замість вул. Дагестанської), Шумлянських (замість вул. Івана Сєчєнова), Чорнобаївська (замість вул. Чуваської), Херсонська (замість вул. Миколи Кибальчича) та загиблого на фронті Юрія Руфа (замість вул. Миколи Некрасова).
«Над питанням працювала робоча група, у складі якої – представники усіх депутатських фракцій , – зазначив під час представлення проєкту ухвали перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.   – За результатами її роботи, у Львівській громаді всього мають перейменувати 53 вулиці, одна з них знаходиться в кооперативі, ще 11 у передмісті – Винниках та Рудно. Також сьогодні ми отримали колективне звернення від ініціативної групи, щоб до переліку вулиць, який ми виносимо на голосування, додати ще одну позицію – вулицю Некрасова перейменувати на вулицю Юрія Руфа».

При перейменуванні вулиць бралася до уваги  й думка громади. Раніше впродовж тижня у Львові тривало онлайн-голосування за варіанти нових топонімів. Ішлося, щоправда, в онлайн-голосуванні про назви 14 вулиць.

Пропозиція нової назви для кожної з вулиць, яка набрала найбільше голосів на веб-порталі міськради, отримала додатковий голос при ухваленні рішення відповідною робочою групою. Думка громадськості щодо найменування перших вулиць цілком збіглася з голосуванням членів робочої групи, про що повідомляють у Львівській міській раді.

Список топонімів з варіантами перейменування робоча група сформувала на основі пропозицій від мешканців, громадських організацій, наукових та мистецьких інституцій.

Загалом у Львівській територіальній громаді дерусифікують 53 вулиці, названі на честь російських діячів чи мають назви, що асоціюються з російською імперією, росією чи радянською пропагандою.

Перелік тих вулиць – на сайті Львівської міської ради – https://city-adm.lviv.ua/news/government/291650-u-lvivskii-hromadi-pereimenuiut-53-vulytsi-perelik

Важливо, що після перейменування вулиць у Львівській громаді мешканцям не потрібно буде змінювати документів. Замінити документи будуть змушені лише підприємці, але для них ця процедура, як обіцяють у ЛМР, буде безкоштовною.

Вже є перші відгуки на перейменування. Зокрема – від Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою «Львівської політехніки», яка заснувала МІОК. У дописі зазначено: 

«Офіційно! У Львові з'явилася вулиця на честь засновниці МІОКу – Ірини Калинець. Вітаємо рішення міської громади та її представників в органах муніципальної влади. Дякуємо за підтримку ініціативи нашого інституту увічнити пам'ять Великої Українки.

Відтепер іменем Ірини Калинець називатиметься колишня вулиця Карла Брюллова, що сполучає вулиці Степана Бандери та Михайла Вербицького.

Як відомо, уродженка Львова Ірина Стасів-Калинець (1940-2012) – поетка-шістдесятниця, науковиця-філологиня, громадсько-політична діячка, політув'язнена совєтського окупаційного режиму. За активну участь у національно-визвольному русі, як і її чоловік Ігор Калинець, упродовж 1972-1981 рр. відбувала політично вмотивоване покарання в совєтському концтаборі (6 років) і на засланні (3 роки).

По звільненні не припинила боротьби. Відіграла ключову роль у створенні Товариства української мови, Товариства «Меморіал», Народного Руху України, у відродженні УГКЦ.

Була парламентаркою Верховної ради України першого демократичного скликання (1990-1994). Знана працею на освітній ниві, наповненні її українським змістом. Так, Ірина Калинець провела реформу в напрямі українізації шкільної системи – зокрема, вивчення російської мови в початковій школі було знято, скорочено кількість російських шкіл і класів, внесено відповідні зміни до навчальних програм.

Окрім нашої установи, Ірина Калинець також заснувала Ліцей Героїв Крут у Львові й низку інших навчально-освітніх закладів.

Пам'ятаємо, шануємо, дякуємо.

Слава Україні!». 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати