Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ще більше книжок для незрячих дітей

Львів отримав новий брайлівський принтер
04 червня, 11:36

«День» неодноразово розповідав про активну і продуктивну роботу Ресурсного центру НУ «Львівська політехніка», де друкують видання для незрячих дітей – шрифтом Брайля.

Маємо приємну новину від пресслужби Львівської міської ради  – Центр, який із початку повномасштабної війни залишився єдиним в Україні осередком публікації книжок для незрячих дітей, отримав новий потужний брайлівський принтер.

За словами ініціаторки і координаторки проєктів для незрячих Оксани Потимко, принтер вартістю 570 тис грн. – це подарунок релігійної організація  «РУ Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні», яка чотири роки тому вже надавала  Ресурсному  центрові офісний брайлівський принтер вартістю 180 тис грн.

«Львівський центр  книгодрукування  брайлем отримав давно омріяне обладнання  безпосередньо від  виробника  зі  Швеції, яке дасть можливість не лише  відчутно  збільшити  тиражі книжок для незрячих, а й розширити кількість найменувань, – говорить Оксана Потимко. – Досі наш Центр міг упродовж року надрукувати шрифтом Брайля 15 – 20 назв творів накладом від 30 до 80 примірників. З появою нового, напів промислового, брайлівського принтера ця кількість зросте до 25 – 30. А може, й більше. Так само зростуть і тиражі кожного видання».

Говорить Оксана Потимко і про те, що з початком війни навантаження на Львівський центр книгодрукування брайлем у ЛП відчутно зросло, адже три аналогічні центри – у Харкові та  Києві – призупинили діяльність через військові дії.  Крім того, Львівський  центр,  який  раніше обслуговував всі регіони України, в останні три, воєнні, місяці обслуговує також незрячих дітей, котрих  евакуювали з регіонів активних бойових  дій, в тім числі – за кордон. «Наш центр у  березні  відправив кілька  сотень книжок шрифтом Брайля у Польщу, у квітні – до Литви, у травні – до Італії, Німеччини, Австрії», – зазначає Оксана Потимко.

З  огляду  на появу нового принтера, команда Ресурсного центру одразу сформувала  список  літературних  творів  українських  та  зарубіжних авторів для друку. Це, зокрема, серія з п'яти книжок Марини Павленко «Русалонька із 7-В», «Містельфи» Галини Вдовиченко, «Товариство  боягузів, брехунів, ботанів» Лесі Ворониної, «Гобіт» Джона Толкіна та ін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати