Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шах на монеті - серйозний відступ від Корану

06 листопада, 00:00

На персидській (іранській) срібній монеті вартістю у два крани 900-ї проби зображено Ахмед-Шаха, сьомого й останнього шаха з династії Каджарів. Понад сторіччя (1796-1921 рр.) вона була при владі, але її ніколи не любили й не поважали.

Монета особливо цікава тим, що на ній вигравіюваний сам шах, але за Кораном ані людина, ані навіть тварина не могли бути зображені будь-де. Зараз такий відступ від Корану неможливий в Ісламській Республіці Іран.

Повне ім'я Ахмед-Шаха - Султан-Ахмед-Мірза. Його батька Мухамед-Алі-Шаха було скинуто 16 липня 1909 року внаслідок походу бахтиархських ханів на Тегеран. У цей час в Ірані відбувалася революція 1905-1911 років й урядові війська були зайняті придушенням повстання в Південному Азербайджані. За вплив у країні зі змінним успіхом боролися царська Росія та Велика Британія. Остання використала сприятливу ситуацію й поставила на трон сина скинутого правителя, 14-річного Ахмед-Шаха. Новий уряд призначив Мухамеду-Алі-Шаху пенсію розміром у 100000 туманів на рік (майже 230000 золотих рублів). Він виїхав до Росії й оселився в Одесі, де став готувати контрпереворот й засилати свою агентуру до Ірану.

Новий уряд продовжував діяти в дусі минулих років: процвітали злодійство та хабарництво, казна була постійно порожньою. Цією ситуацією за допомогою Росії на початку 1911 року вирішив скористатися скинутий монарх. Його брат (й дядько правлячого шаха) піднімає повстання. Похід на Тегеран від Каспійського моря не вдався й Ахмед-Шах залишився при владі. Вона була швидше номінальною, тому що фактично правитель був маріонеткою в руках прем'єр-міністрів й меджлісу.

У роки І Світової війни (1914-1918 рр.) Іран було окуповано російськими, англійськими та німецько-турецькими військами, які підігрівали сепаратизм. Пізніше, 21 лютого 1921 року Реза-Шах-Пехлеві (родоначальник майбутньої династії) підняв повстання гвардії - відбірної козачої бригади й захопив владу. Незабаром меджліс скинув династію Каджарів, а 12 грудня 1925 року шахом було обрано Реза-Шаха.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати