Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернення суботника: чув багато хто, бачили не всі

08 квітня, 00:00

У суботу в Києві було зроблено першу спробу відновити загальноміське "свято праці". В основному силами Київзеленбуду, солдатів, студентів, а також деяких інших контор і категорій громадян. Щоправда, оголошення в під'їздах будинків закликали на прибирання столиці й пересічних обивателів, котрі не встигли "сховатися" на базарі. Що з цього вийшло - сказати важко.

На дрезині вздовж бездоріжжя та нехлюйства

Оминаючи традиційні парки та сквери, кореспонденти "Дня" побували на одному із специфічних об'єктів суботника - ділянках Південно-Західної залізниці. До поставленого керівництвом завдання поставилися серйозно. Тільки в межах Києва лад на коліях, що належать Управлінню ПЗЗ, та прилеглих до них територіях наводило близько 5 тисяч працівників (усього - понад 10 тисяч). Ураховуючи довжину підлеглих кордонів, керівні товариші за всього бажання не могли бути в усіх місцях одночасно. Тому о пів на десяту до вокзалу подали дрезину, десятка на півтора місць, що вмістила й їх, і журналістів, котрі намагалися на пронизливому вітрі зігрітися пивом. О десятій дрезина набрала ходу.

Управління дороги представляли начальник служби шляху Анатолій Рожко та головний інженер Микола Шавлонський. Від міськадміністрації не було нікого, але це за великим рахунком нікого не засмутило.

Ревізори залізниці "інспектують" придорожне сміття
Маршрут проходив через Київ-Волинський, Петрівку, Оболонь і закінчувався на станції Київ-Московський. Мандрівка тривала дві години й, здається, підтвердила те, у що не хотілося вірити: працювати люди вийшли справді добровільно! У всякому разі протилежних думок ми не почули.

Проїзд на "малій крейсерській тязі" повз мальовничі околиці викликав подвійне відчуття. З одного боку: люди працювали й сміття прибирали. З іншого: прибирали сміття не своє, а чуже, викинуте з вікна електрички пасажиром, або з гаража водієм. Кількість побудованих самовільно гаражів уздовж нашого шляху спонукала зняти капелюх перед підприємливістю киян.

Перша зупинка - одразу ж після Києва-Волинського. Працює фінансово-економічна служба: бухгалтери, касири, ревізори...

- Самі вийшли, - відмітає мої сумніви одна з жінок. - Ніхто не примушував. Так і запишіть.

Так і записав...

Робота працівників фінансово-економічної служби полягала в збиранні уривків газети, бляшанок, обгорток з-під різного печива та морозива. Деякі для зручності озброїлись металевими штирами - щоб не нахилятися. Рух на дорозі не відмінили, так що реагувати на потяги, що проходили мимо, треба було своєчасно.

Тим часом колеги фінансистів різали дерева та кущі, зв'язуючи їх у в'язанки, а дещо - спалюючи, що, в принципі, було зовсім не обов'язково, але за такої погоди просто необхідно. А служба сигналізації та зв'язку фарбувала Київ-Московський. Скрізь таким чином кипіла робота.

Написав і подумав: скільки ж уже років я не використовував цей штамп соціалізму...

А ТИМ ЧАСОМ ДЕСЬ...

А тим часом у різних місцях міста тривало те ж саме: очищення територій, садіння дерев, кущів та квітів, ремонт фасадів будинків та підземних переходів, вирубування сухостою... Вражаючі гори сміття цієї суботи приймали на полігоні № 6 безплатно. Безплатно сміття прийматимуть і під час трьох наступних суботників. Радував ентузіазм деяких представників підприємств та організацій міста. А те, що не всі виявили такий ентузіазм, не дивувало. Серед останніх Головним управлінням контролю за благоустроєм міста було названо Київський політехнічний інститут, інженерно-будівельний та Інститут кібернетики. Школярі на відміну від дорослих дядьків і тіток вийшли всі і разом із Київзеленбудом озеленили не лише свої території, але й чужі.

ПІДСУМКИ

Остаточні підсумки суботника буде підбито трохи пізніше. Але вже сьогодні можна сказати, що в заході взяло участь більш як 760 підприємств та організацій і близько 60 тисяч осіб замість очікуваних 40 тисяч. Посаджено 500 дерев, вирубано 280. Вивезено більше ніж 5 тисяч кубометрів сміття та встановлено близько 150 урн...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати