Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Потреба в знаннях про домедичну допомогу колосальна

«У наших планах було встановити шість дефібриляторів і навчити цільові групи користуватися ними, але суспільний запит змусив розгорнути широку інформаційно-освітню кампанію», – Олена ДАНІЛОВА
27 грудня, 13:48
Фото авторки

Щодня з екрану телевізора чи стрічки новин на смартфоні ми дізнаємося жахливі новини: дитина померла на уроці фізкультури від зупинки серця, у молодої жінки після народження дитини стався серцевий напад, літньому чоловіку стало зле і він помер до приїду швидкої… Усіх цих людей найвірогідніше можна було б врятувати, якби поруч був автоматичний зовнішній дефібрилятор – АЗД. Зважаючи на те, що 70% смертей щороку стається в Україні через серцеві захворювання, а 40% саме від зупинки серця, наявність реанімаційного пристрою в громадських місцях стає дедалі актуальнішою. Про важливість встановлення АЗД не раз і не два йшлося на рівні МОЗу, але далі розмов не дійшло…

Лише завдяки громадським організаціям, останнім часом в українських містах почали з’являтися АЗД. На сьогодні, якщо вірити мапі доступних публічних АЗД України: goo.gl/dMF7in., яку на волонтерських засадах створив львів’янин Мар’ян Зубик, реанімаційні пристрої є у Львові, Києві, Дніпрі, Рівному, Ірпені, Чорткові, а восени цього року до когорти цих міст додалася й Вінниця. Завдяки проєкту «АЗД рятує життя» у місті над Бугом розмістили 6 дефібриляторів. Їх розташували на залізничному вокзалі, двох автовокзалах – Центральному і Західному, а також у трьох «Прозорих офісах» міста. Для понад 200 осіб з числа співробітників та співробітниць цих закладів провели тренінгові навчання з надання першої домедичної допомоги, організували два публічні майстер-класи з користування АЗД, заняття для відкритих груп, школярів – уже в середині проєкту стало зрозуміло, що задовольнити попит на отримання навичок нереально. Більше того розголос про проєкт підштовхнув бізнес, районні та міські лікарні купувати дефібрилятори для своїх закладів, а також організовувати навчання для персоналу. Тому, попри завершення проєкту Фонд громади «Подільська громада» спільно з Громадською організацією «Агенція екстреної медичної допомоги» продовжують консультувати потенційних «інвесторів», які прагнуть встановити АЗД і зробити свій внесок у суспільно значиму і безкорисливу справу заради порятунку людського життя.

«Закупівля і встановлення АЗД, навчання цільових груп, а також інформаційна кампанія для жителів Вінницької міської територіальної громади – це головні акценти проєкту «АЗД рятує життя»/«AED save lives», який наш Фонд громади «Подільська громада» реалізовував спільно з Громадською організацією «Агенція екстреної медичної допомоги». Тобто у планах було встановити шість дефібриляторів і навчити цільові групи на локаціях користуватися ними, але суспільний запит змусив розгорнути широку інформаційно-освітню діяльність і проєкт почав обростати корисними справами, які ми не могли не реалізувати, Я точно знаю, що якщо важлива ідея, чітко, доступно подана громаді, то люди йдуть назустріч, вони готові виходити з зони комфорту, готові підстрахувати, допомогти, працювати в унісон, – розповідає голова фонду громади «Подільська громада» Олена ДАНІЛОВА. – Зараз дедалі більше дефібриляторів з’являється в українських аеропортах, метро, громадських місцях, на підприємствах. І це в цілому це дуже позитивна тенденція, проте є суттєва прогалина – люди не знають, як ними користуватися. Ми провели навчання з домедичної допомоги для 13 груп і кожна була дуже натхненною. Після кожного тренінгу отримували гарні відгуки, а коли почали формувати відкриті групи, то реєстрація завершувалася практично у той самий день, коли відкривалася. Тобто потреба у домедичній допомозі і в знаннях, як користуватися АЗД, була колосальною. Особливо відчутною вона була на публічних майстер-класах. Сім інструкторів не встигали впоратися з потоком людей, які були зацікавлені в тому, щоб отримати корисні навички, які дозволяють врятувати життя».

ЗБІЛЬШИТИ ШАНС НА ПОРЯДОК

Майстер-класи і тренінги для вінничан проводили кваліфіковані за міжнародними стандартами інструктори з ГО «Агенція екстреної медичної допомоги». Вони працюють на «швидкій» і щодня зіштовхуються з екстреними ситуаціями. Під час занять тренери навчали учасників опановувати навички з оцінки стану постраждалої особи, показували на манекенах, як діяти при масивних кровотечах, зупинці серця, як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію, тобто робити непрямий масаж серця, штучне дихання, а також користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором – АЗД. Як вони пояснювали, більшість людей помирає не від зупинки серця, а від зупинки кровообігу через те, що в серця збивається ритм. Воно починає працювати настільки неправильно, що не перекачує кров через фібриляцію. Дефібрилятор зупиняє серце, щоб воно перезапустилося в новому ритмі. І таким чином можна врятувати людині життя, відзначає координаторка проєкту, голова громадської організації «Агенція екстреної медичної допомоги» Аліса ЧОРНОКНИЖНА. Сама вона 11 років відпрацювала на «швидкій».

«Багато було випадків, коли приїжджаєш на виклик, а час уже втрачено. Шанс врятувати постраждалу особу залежить від людей, які перебувають на місці події. Тобто поки бригада екстреної медичної допомоги їде, ці люди вже мають проводити рятівні дії. У випадку зупинки кровообігу здійснити ланцюг виживання неможливо без автоматичного зовнішнього дефібрилятора. Він подвоює шанси на виживання людини, – відзначає Аліса. – Тому під час тренінгів ми мотивували усіх учасників відпрацювати поставлені інструкторами завдання на совість, моделювали різні ситуації, навіть провокували, бо навички мають бути відпрацьовані до автоматизму. Для багатьох учасників тренінги стали першим практикумом з надання домедичної допомоги. Багато хто з них вже мали негативний особистий досвід, коли за браком знань та навичок не вдавалося врятувати життя рідної людини. Такі розповіді були особливо емоційними, бо немає нічого гіршого, як стояти безпорадно і не знати, чим і як можна допомогти».

ПОДБАТИ ПРО БЕЗПЕКУ ПАСАЖИРА

У разі зупинки серця реальну можливість вижити отримує людина, допомогу якій надано в перші 10 хвилин. Власне, для швидкого орієнтування на локаціях, де встановлені АЗД у Вінниці, розміщені інформаційні вказівники та стенди з чітким алгоритмом дій. Тому, у випадку екстреної ситуації, рятівник може користуватися як інформаційними підказками, на яких відображений ланцюг виживання, тобто чітка послідовність дій, якої потрібно дотримуватися у випадку екстреної ситуації, або скористатися порадами диспетчера екстреної медичної допомоги, зателефонувавши за номером «103». Вони підкажуть, де розташована публічна аптечка, адже у ній окрім самого дефібрилятора, містяться необхідні в екстреній ситуації засоби (це і плівка-клапан для штучного дихання, маска «First aid» для штучного дихання в окремому чохлі, тактичні ножиці із заокругленими краями для зрізування одягу, еластичний бинт, нестерильний бинт для перев’язок, кровоспинний турнікет «Січ», одноразова бритва та гумові рукавички).

«Щодня через залізничний вокзал Вінниці проходить від двох до трьох тисяч людей. Донедавна у нас діяв медпункт і був черговий лікар, та через реорганізацію його зачинили. Тому навчання персоналу вокзалу і розміщення публічної аптечки у головному вестибюлі, як ніколи на часі, – розповідає інженер-технолог залізничного вокзалу Вінниці Олександр ХОМ’ЯК. – Завдяки проєкту навчання з надання домедичної допомоги пройшли ті спеціалісти, які працюють безпосередньо з пасажирами. Серед них чергові по вокзалу, чергові з надання довідки, чергові у платних залах очікування. Усі вони поінформовані про те, де зберігається ключ від АЗД-боксу і у випадку екстреної ситуації зможуть зорієнтуватися. Наш вокзал став другим після Києва, де розмістили АЗД-бокс, для нас це не тільки знаково, але й відповідально».

СТВОРИТИ МЕДИЧНУ SIRI

На відміну від України в Європі вже давно місця масового скупчення людей оснащують автоматичними зовнішніми дефібриляторами. Ними також забезпечені всі екстрені служби, парамедики, патрульні. АЗД обов’язково встановлюють у державних установах, школах, лікарнях, а також в громадському транспорті. У Великій Британії, наприклад, реалізація програми встановлення АЗД у громадських місцях та навчання персоналу їх ефективному використанню затверджено на урядовому рівні. Там обладнанням оснащують залізничні та автовокзали, аеропорти, готелі, школи, торгові центри. За підрахунками британських експертів, така ініціатива уряду дозволить зберегти тисячі життів впродовж найближчих десяти років. В Угорщині ухвалено закон щодо оснащення АЗД всіх лікувальних закладів. А в Німеччині всі великі підприємства оснащені АЗД. Україні до таких масштабів ще далеко, але популяризувати надання домедичної допомоги необхідно, причому бажано ще з дитсадка, вважає Аліса Чорнокнижна. Діти, як показали тренінги, набагато швидше реагують, не бояться критичних ситуацій, головне – правильно їх підготувати і навчити не тільки викликати «швидку», але й надавати домедичну допомогу.

Так, власне, виникла ідея створити мобільний застосунок – таку собі медичну Siri, яка буде адаптована і для дітей, і дорослих. По допомогу звернулися до команди студентів школи дизайну «OffGrid Design school» зі Львова. Вони на безкоштовній основі розробити концепт мобільного додатку, основна функція якого полягає в тому, щоб швидко зорієнтуватися, за потреби знайти доступний АЗД і правильно надати першу домедичну допомогу в екстреній ситуації. Застосунок наразі розроблений на рівні дизайнерської версії. Аналогів йому немає в Україні. Як розповідає учасниця команди дизайнерів Христина МЕЛЬНИК, він може бути адаптований як для людини, котра пройшла курси з надання домедичної допомоги і готова бути рятівником, так і для людини, яка має хронічні недуги, наприклад, серцево-судинне захворювання чи цукровий діабет.

«На розробку дизайну додатку ми з командою витратили більше двох місяців, провели соціологічне дослідження, сформували прототипи і на їх основі пропрацювали маршрути, тобто визначили, що має цікавити ту чи іншу категорію людей, – розповідає Христина. – Зареєструватися у застосунку може кожна людина. Якщо це волонтер, який пройшов курси з надання домедичної допомоги, то він може підтягнути свій сертифікат і щоразу, коли матиме можливість, вмикати навігацію, щоб у випадку екстреної ситуації отримати сигнал від людини, котра поруч і потребує допомоги. Кнопка SOS розміщена на всіх екранах. Крім того, у застосунку можуть бути розміщенні тестові та тренінгові завдання з різних видів допомоги: кровотеч, опіків, серцево-легеневої реанімації. Тобто це може бути інтерактивний освітній сервіс для різних груп людей: дітей, вчителів, батьків. Наразі ми втілили у життя лише візуальний концерт додатку, щоб його реалізувати, потрібні програмісти та інші спеціалісти. Тобто тепер команда проєкту має концепт, який за фінансової можливості можна реалізувати».

ПОШИРИТИ КОРИСНІСТЬ У ГРОМАДИ

Шість дефібриляторів – це лише перший крок на шляху доступності цих приладів у публічному просторі. Координатори проєкту за підтримки Вінницької міської ради планують мотивувати купувати АЗД великі підприємства, корпорації, ТРЦ та компанії. Про проєкт вже дізналися лікарні громад та районів Вінниччини. Деякі навіть розпочали тендерні процедури з придбання АЗД для своїх медичних установ. Крім того, бажання долучитися до ініціативи висловив бізнес. Наразі перемовини тривають з керівництвом однієї з аптечних мереж міста, яке готове не лише придбати АЗД, але й навчити своїх співробітників користуватися реанімаційним пристроєм.

«Потроху цей досвід поширюється у громади. Зараз у Козятині встановлюють перший АЗД. Одна з аптечних мереж думає про домедичну допомогу і про те, щоб в деяких закладах своєї мережі встановити АЗД. Хороший був поштовх, бо їх наче шість – це небагато, але вони дали величезний ефект для Вінниці. Багато людей згуртувалися, багато хто допомагав, підказував, приходив на навчання, – резюмує голова правління Фонду громади «Подільська громада». – Від себе – ми готові поділитися з усіма і з кожним нашими розрахунками чи розробками АЗД-боксів, адже це по суті публічні аптечки, які не мають аналогів. Головне завдання – зробити Вінницьку громаду безпечною, щоб кожен вінничанин знав, якщо з ним, щось трапиться, поруч буде людина, яка зможе врятувати його життя».

Знайти курси з надання першої допомоги і отримати всі практичні навички можна у будь-якому місті України. Домедична допомога – це не лише вміння користуватися АЗД. Це і надання допомоги при утопленні, при травмах, кровотечах, допомога при опіках і обмороженнях, судомах і отруєннях. Базовий курс – 8 годин, тобто один робочий день, щоб отримати корисні і необхідні у будь-якому куточку сучасного світу знання. Низкою міжнародних досліджень було доведено: виконання рекомендацій з домедичної допомоги підвищує виживання до 75%. А якщо хоча б 10% відсотків населення навчиться надавати домедичну допомогу, то можна буде говорити, що ми живемо у безпечній країні. На практиці це означатиме, що в будь-якому людному місці, наприклад, у заповненому автобусі, обов’язково знайдеться людина, яка володіє цими знаннями, а отже, постраждала особа – чийсь дідусь, матір, чи брат – зможе отримати шанс на життя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати