Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Попри те, що експонати демонтовано і сховано

У Львові відзначають ювілей вілли Михайла Грушевського
19 травня, 12:25

Вчора, 18 травня, у Міжнародний день музеїв, працівники комунального закладу Львівської обласної ради «Державний меморіальний музей Михайла Грушевського» провели безкоштовні екскурсії унікальним родинним садом голови Центральної Ради Української Народної Республіки і розповіли про 120-ту річницю побудови будинку.

Попри те, що експонати музею демонтовано і сховано, працює виставковий зал, експонується виставка дитячих робіт, змонтовано вуличну експозицію про Михайла Грушевського, демонструється виставка робіт відомих українських художників, проводяться майстер-класи для відвідувачів та тематичні екскурсії територією вілли.

2

3

4

5

6

З нагоди свята музей підготував вуличну експозицію, присвячену Михайлові Грушевському. «Намагалися сконцентрувати найважливіші моменти життя Грушевського, тому під час підготовки експозиції використали наші фонди – документи і фотографії», – говорить керівник музею Марія Магунь.

На балконі вілли музею представлена виставка робіт професійних художників, створених під час тематичного пленеру, присвяченого віллі Грушевського.

«Цього року виповнюється 120 років, як сюди приїхав Грушевський, – розповідає головний зберігач фондів музею Леся Ванчура. – Тут Михайло Грушевський прожив 12 років, з 1902-го до 1914-го, до початку Першої світової війни. Гості музею можуть пройтися стежками вілли, відчути, як жила родина Грушевських».

Говорять у музеї й про те, що цьогоріч дуже популярними були тематичні заходи музею, зокрема – писанкарський квест, який повторювали тричі (!). Навчали учасників професійні майстри, а діти і дорослі з усієї України вперше спробували себе у мистецтві писанкарства.

Результат майстер-класів, а це – виставка писанок і дитячих малюнків, можна оглянути у залах музею. Символом музею стала відреставрована львівськими реставраторами давня ікона, яку під час війни вважають своїм оберегом.

«У нас – розкішний, унікальний сад. Грушевський казав: хочу посидіти у тіні тих дерев, які сам садив. Особливістю садка є клумба, відновлена за старою схемою будинку. Також тут росте червонолистий бук, посаджений за життя Грушевського», – зазначає Леся Ванчура. І додає, що територія саду постійно не стоїть пусткою – сюди приходять діти, які беруть участь у різноманітних заходах.

Цей сад й президентський – тут ростуть яблуні, висаджені під час Саміту президентів країн Центральної і Східної Європи, який відбувся у Львові 1999 року, очільниками Австрії, Болгарії, Німеччини, Польщі, Румунії, Словенії, Угорщини, України та Чехії.

Під час екскурсії подвір’ям музею працівники демонструють відвідувачам фрагмент автентичної бруківки, покладеної особисто Михайлом Грушевським, та показують автентичні ворота з родинною монограмою Марії і Михайла Грушевських.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»

Фото пресслужби Львівської облради

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати