Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Попередити пандемію

Чим небезпечний новий коронавірус та чи може Україна захистити своїх громадян?
27 січня, 18:14
ФОТО REUTERS

Посилений контроль на кордоні, додаткова перевірка пасажирів із Китаю в аеропортах     — це перші заходи, до яких вдалася Україна, щоб уникнути потрапляння на нашу територію небезпечного коронавірусу, який уже забрав життя десятків людей. Щоб зупинити поширення хвороби, в Китаї ізолювали понад десяток міст, місцевий «Діснейленд» і частину Великої Китайської Стіни.

Цей вірус вперше виявили у грудні в китайському місті Ухань. Припускають, що зараження відбулося на місцевому ринку, а переносниками його є якийсь із видів екзотичних тварин, яких місцеві мешканці вживають у їжу. Спочатку лікарі зареєстрували спалах пневмонії, оскільки новий вірус має з нею багато схожого. Щоправда, потім виявили — причиною захворювання став раніше невідомий вид коронавірусу. Оскільки Ухань — великий транспортний вузол, хвороба швидко поширилася. Випадки захворювання виявили в різних частинах Китаю, в країнах Азії, Європи та Америки. В Україні підтверджених випадків захворювання поки немає. Але ймовірність, що вірус потрапить і до нас, усе ж є.

ЯК РОЗПІЗНАТИ ВІРУС?

Дослідники Уханського університету з’ясували: спочатку хвороба може перебігати без звичних симптомів застуди. Деякі хворі скаржилися на діарею, нудоту, головний біль, відчуття стиснення у грудях, слабкість та кон’юнктивіт. Згодом же у хворого з’являлися: лихоманка, сухий кашель, ускладнене та уривчасте дихання. Щоправда, на відміну від застуди, новий тип коронавірусу дуже швидко поширюється, вражає легені та інші органи і має значно вищу ймовірність летальних наслідків. Серед можливих ускладнень: пневмонія, відмова нирок, важкий гострий респіраторний синдром.

Лікарка-інфекціоніст Євгенія МЕНЖУЛІНА розповідає: вірус подібний до атипової пневмонії, обидва захворювання належать до групи коронавірусів, але до різних типів. Нова інфекція, до того ж, має подібну клінічну картину.

«Самостійно пацієнт не зможе відрізнити клінічні прояви коронавірусу від іншого гострого респіраторного захворювання, — застерігає пані Євгенія. — Тому зараз, якщо у людини є прояви інфекційного захворювання і вона, крім того, перебувала в контакті з іншим хворим із зони поширення інфекції, бажано проконсультуватися з сімейним лікарем».

Вакцин та ліків від цієї хвороби поки не існує.

ФОТО REUTERS

ЯК ЗАХИСТИТИСЯ?

Новий вірус передається повітряно-крапельним шляхом як людям, так і тваринам. У групі ризику активні громадяни, які щодня контактують з великою кількістю людей. Для того щоб уникнути зараження цим вірусом, у Всесвітній організації охорони здоров’я радять: регулярно мити руки з милом і користуватися антисептичними засобами, прикривати ніс та рот при чханні й кашлі, уникати контактів з людьми з симптомами застуди чи грипу, ретельно прожарювати і проварювати м’ясо та яйця, уникати незахищених контактів із дикими та свійськими тваринами.

Українців також занепокоїв інший шлях передачі хвороби — через речі. Адже якщо до Китаю їздить не так багато людей, то замовляють товари з онлайн-магазинів Піднебесної — значно більше громадян. Але Євгенія Менжуліна поспішає заспокоїти: «Доки посилка доходить із Китаю, минає майже місяць. Звісно, її торкається така кількість людей, що на ній теоретично може бути що завгодно. Але тим не менш, загрози дістати вірус саме через товари «Аліекспрес» не суттєві».

КРАЇНА У ВСЕОЗБРОЄННІ

Після повідомлення про активне поширення хвороби українське Міністерство охорони здоров’я почало вживати заходів, щоб захистити національний кордон від потрапляння вірусу всередину країни. Необхідний алгоритм дій описаний у «Правилах санітарної охорони територій України», які затвердив Кабінет Міністрів ще 2011 року. Щоправда, для більшості заходів, описаних у цих правилах, необхідно задіювати санітарно-епідеміологічну службу, яка нині в Україні практично ліквідована, як корупційний орган. Попередньо санітарний контроль був суттєво спрощений, тому Міністерству доведеться докласти неабияких зусиль, щоб нині ефективно його забезпечити.

«Тут важливо, що забезпечений захист не кордону, а саме території,             — пояснює лікарка-інфекціоніст, голова правління Всеукраїнської спілки громадських організацій «Українська санітарно-епідеміологічна спілка» Людмила МУХАРСЬКА. — Ця система полягає в тому, щоб відслідковувати можливість потрапляння в Україну хворого на це вірусне захворювання. Коли працювала повноцінна санітарно-епідеміологічна служба, на всіх кордонах були санітарно-карантинні підрозділи, які мали реагувати на такі ситуації. Нині люди, відповідальні за цей контроль, також залишилися, але це не є самостійні підрозділи, вони включені до складу лабораторних центрів».

Як повідомив в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін на брифінгу минулого четверга, в аеропорту «Бориспіль», який має пряме сполучення з кількома містами Китаю, такі підрозділи зустрічатимуть і перевірятимуть пасажирів. Спочатку мали проводити лише опитування, а з неділі запровадили й температурний скринінг.

Якщо екіпаж повідомить про хворого пасажира заздалегідь, першим на борт підніметься саме працівник санітарного підрозділу. Медик повинен оцінити ситуацію, і якщо підозра підтвердиться — судно вирушить на карантин.

При цьому слід розуміти, що не всі пасажири повертаються із Китаю прямими рейсами. Багато людей подорожують з пересадками, тому вибіркова перевірка не може забезпечити повноцінного захисту.

Посилили відповідний контроль і на кордоні. Про це повідомив голова Державної митної служби Максим Нефьодов. За його словами, щойно виникає найменша підозра на інфікування коронавірусом, митники у співпраці з МОЗ перевіряють усіх людей і тварин.

«Ми активізували інформацію всім своїм співробітникам на всіх пунктах пропуску: звертати увагу на подібні дії і, звісно, бути готовими до термінової реакції», — підсумовує Нефьодов.

ЯКЩО ВІРУС ПОТРАПИТЬ У КРАЇНУ?..

Попри всі заходи протидії новому коронавірусу в Україні, що спрямовані на виявлення його на кордоні, втім, діагностувати хворобу у пасажира відразу після прибуття — не завжди можливо.

«Може трапитися так, що людина, яка перетинає кордон, ще не має симптомів хвороби, але вже є носієм вірусу, — розповідає Людмила Мухарська. — Тому повинні пильнувати й усі служби системи охорони здоров’я, які працюють не лише на кордоні, а й по всій території. Таким чином, якщо хворий, наприклад, зійде з літака, його зможуть виявити згодом і вжити необхідних заходів. Зважаючи на те, що інкубаційний період захворювання — до двох тижнів, то ймовірно, що ми будемо реагувати на людей, які перетинали кордон, постфактум».

Про те, якою буде система захисту від поширення хвороби всередині країни, поки не повідомляють. Хоча відповідно до «Правил санітарної охорони» всі заходи захисту мають діяти в комплексі.

«Не може бути такого, що сьогодні запровадять якісь заходи на кордоні, а за тиждень чи два — всередині країни, — наголошує Людмила Мухарська. — Все має провадитися паралельно. Літак прибув, люди, які були в ньому, роз’їхалися по території країни, а десь за тиждень може з’явитися інформація, що на цьому літаку була підозра на новий коронавірус. Відразу ж на місці необхідно вживати заходів, щось робити з цими людьми».

Після децентралізації боротьба з подібними викликами, як-от поширення хвороб, покладена на регіони, які виявлять у себе таку проблему. Державної програми інфекційної безпеки наразі немає. Кожен регіон повинен розробляти її самостійно, але поки єдиний якісний зразок такого документа експерти наводять лише в місті Дніпро. Чи зможуть місцеві очільники самостійно впоратися з вірусом, якщо він потрапить у їхні міста чи села? Чи є для цього план дій, а головне — гроші на його реалізацію? Чи можливо в Україні взагалі ізолювати заражені регіони? Ці питання поки відкриті.

Якщо на нашій території виявлять першого хворого — повинні долучитися всі епідеміологічні та медичні служби, щоб спостерігати за тими, хто був з ним у контакті. А для цього всі медики повинні пройти відповідне навчання і розуміти, як працювати в таких умовах, пояснює пані Мухарська.

«Для цього потрібно провести навчання в регіонах — від великих міст і до невеликих населених пунктів. Щоб футбольна команда перемагала у змаганнях, вона тренується. Така ж система і тут. Щоб налагодити реакцію, потрібно її пропрацьовувати. До того ж, є медичні працівники, які тільки почали працювати, вони могли не проходити таких навчань. Сьогодні треба не просто виписати заходи на папері, а провести тренування, щоб наблизити цю ситуацію до можливої», — наголошує лікарка.

Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька відзвітувала, що її відомство вже підготувало необхідний порядок реагування для лікарень та лікарів, служб, відповідальних за перетин кордону, і лабораторій, також провели необхідну роботу з сімейними лікарями. А заступник голови МОЗ Віктор Ляшко переконує: якщо вірус таки виявлять, українські інфекціоністи готові будуть вилікувати людей за тими ж технологіями, як це нині роблять у Китаї.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати