Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Одеську міліцію душать в обіймах владні господарі

25 жовтня, 00:00

Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС у Одеській області застерегло днями дев`ять мешканців облцентру: "Вас готуються вбити..." Таку приголомшливу заяву зробив на останній зустрічі з журналістами перший заступник начальника УМВС у області Володимир Філіппов. У списку тих, кого "замовлено усунути - керівники органів влади, в тому числі правоохоронних структур, ряд бізнесменів, деякі авторитети кримінального блоку, що привели свого часу до влади в Одесі певних людей. Мета усунення - знищити небезпечний компромат, що може бути використаний у ході виборчої кампанії".

За словами полковника Філіппова, "міліція вжила заходів безпеки щодо тих, кому загрожує смертельна небезпека, хоча 100-відсоткової гарантії не дано нікому. Коли хто-небудь з цих осіб буде вбитий чи поранений, то виконавцям злочинів і їх замовникам не варто розраховувати на пощаду". На прохання кореспондента "Дня" назвати хоча б кілька прізвищ намічених жертв, Володимир Філіппов уточнив: "Об`єкти замахів мали стати колишній голова Жовтневої райради Одеси Різнік, керівник авіаційної компанії "Ант" Пасько, начальник УМВС в області Григоренко, а також деякі кримінальні авторитети, що фінансували певних осіб під час минулої виборчої кампанії, допомагаючи прийти до влади. До речі, мені не зрозуміло, чому пан Гурвіц приписує своїх друзів "Ангела" й "Томаля" нам, правоохоронцям, які, мовляв, витягли "Ангела" з-за грат в`язниці".

За нашими даними, саме народний обранець наобіцяв їм свого часу багато чого, зазначив начальник УБОЗ, а зараз всіляко відхрещується, називаючи бандитами. Хоча й досі широко користується їх фінансовими послугами, в тому числі в забезпеченні власної безпеки. "Мені хочеться задати питання Гурвіцу, - продовжував полковник Філіппов, - чи користується він їхньою фінансовою підтримкою? Й коли він заперечуватиме, ми покладемо на стіл документи, які підтверджують ці факти..."

Не менш шокуючу оцінку дав В.Філіппов і діяльності одеського "Олімпу" - міській спортивно-атлетичній асоціації, легалізації якої сприяв міський голова. "У ході розкриття вбивства Бориса Дерев`янка, - заявив Філіппов, - ми затримали якраз тих зловмисників, що входять до складу кримінального формування, що було створене під егідою міськради і називається асоціацією "Олімп".

Однак незаперечним фактом є й те, що, власне, одеський голова Едуард Гурвіц першим зробив сенсаційну заяву в прокуратурі: "Організаторами замахів на багатьох осіб у Одесі є керівники міліції Філіппов та Григоренко". Оприлюднюючи заяву, записану на відеоплівку, начальник УБОЗ'у кваліфікував її як усього-на-всього "спробу дискредитувати керівництво одеської міліції" й додав: "Ми маємо намір притягти до відповідальності пана Гурвіца за брехливі покази".

Й, нарешті, не меншого подиву гідна остання заява полковника Філіппова: розстріл подружжя фермерів у Балтському районі на Одещині - "не замовлене вбивство, ним тут і не пахло... Мотивами скоєння злочину є корисливі мотиви небіжчика Замараєва, спроба заволодіти величезною сумою грошей. Слідство має дані, що в останні хвилини глава подружжя Топорів нібито сказав: "Гроші надходять не нам, а на розрахунковий рахунок, і ми не можемо їх дати". Будучи людиною безграмотною, Замараєв не знав, що таке "готівка", а що - переказ... А невиконання його вимог і спричинило вбивство..."

Скажемо прямо: ситуація, в якій опинилися одеські правоохоронні структури напередодні виборів, викликає тривогу. Бо забезпечувати правопорядок у регіоні й, водночас, "служити" двом конфліктуючим господарям - обласній та міській владним структурам - річ, власне кажучи, безперспективна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати