Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обережно: збір грошей на Покровський монастир

18 березня, 00:00

Серед численної армії жебраків, які атакують пасажирів метро і перехожих на транспортних розв'язках, інколи справді зустрічаються люди, котрі потрапили в безвихідь. Про те, що їх значна меншість, зайвий раз свідчить досвід спілкування із жебраками працівників Управління охорони Київського метрополітену.

Днями в підземному переході біля станції метро "Святошин" в око постовим міліціонерам впали дві молоді черниці. Симпатичні, кров з молоком дівчата не дуже скидалися на дочок Божих, хоч активно хрестилися, збираючи милостиню в скриньку з написом "Братья и сестры, пожертвуйте на реставрацию Покровського монастиря".

Виявилося, що 18-річна Віра та 20-річна Ліна приїхали на заробітки в Київ з Молдови. Оселилися в якоїсь жіночки на Теремках. Коли останній раз були в церкві, не пам'ятають, але процедуру збирання милостині вивчили добре. Пошивши із синтетичної тканини чорні сутани та хустки і зробивши картонну скриньку, вдень переодягалися і виходили на "роботу".

Нещодавно в Управління охорони метрополітену звернувся солідний чолов'яга в сутані, який попросив дозволу збирати подаяння начебто для потреб Покровського монастиря (цей заклад у жебраків, схоже, популярний). Йому було відмовлено на тій стандартній підставі, що філантропічна діяльність у метро, з його інтенсивним пасажиропотоком, може зашкодити вільному пересуванню пасажирів.

Через кілька днів чернець усе ж таки з'явився поблизу однієї із станцій. Наступного дня його місце заступив інший служитель церкви, потім з'явилася якась черниця... Оскільки все це було досить підозрілим, працівники міліції вирішили простежити за роботою релігійних активістів.

Після "зміни" ченці приїхали на станцію метро "Святошин", де сіли на приміський автобус. Вийшли в лісі неподалік від міста. Тут, знявши чорне вбрання, "священнослужителі" дістали пляшку, закуску і почали "трапезу".

За обставин тіснішого знайомства з'ясувалося, що один із "святої трійці" - раніше судимий, другий - бомж. "Черниця" ж виявилася жінкою легкої поведінки, родом із Житомирської області. Аферисти мали до 300 гривень за день прибутку.

Що може вдіяти міліція? Доставити осіб без документів у приймальник-розподільник, звідки вони невдовзі повертаються і беруться за своє. Правда, інколи цей промисел межує з дрібним хуліганством і шахрайством, але це ще треба довести...

Олег КОПАНИЦЯ,
прес-служба ЦГЗ МВС у Києві

ЗБІР ГРОШЕЙ "НА ХРАМ" ПОБЛИЗУ СТАНЦІЇ МЕТРО "ОБОЛОНЬ"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати