Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Ми за ціною не станемо"

15 листопада, 00:00

Київський національний економічний університет першим серед вузів України став членом Міжнародної асоціації навчальних закладів, що готують кадри за популярною нині програмою "Магістри ділової адміністрації".

Але де певність того, що дипломовані в Україні бакалаври й магістри не будуть збирати пляшки або торгувати цигарками? Чи знайдуть вони свою нішу на ринку праці?

За словами декана факультету аграрного менеджменту Олександра Медвецького, з працевлаштуванням випускникам завжди було складно. Тому зараз в Економічному університеті створена служба з працевлаштування молодих фахівців. Вона має широкі зв'язки з усіма галузевими структурами. Але оскільки ця служба є досить молодою й не має великих кредитів - то вона може допомогти небагатьом.

Парадоксальною виявляється ситуація. Вуз престижний, фахівців готує європейського рівня, але обрати роботу за власним бажанням майже неможливо. Сьогодні престижну високооплачувану роботу пропонують лише комерційні структури, але випускникам туди вхід заборонений. Адже, згідно з указом Президента "Про заходи щодо реформування системи підготовки фахівців та працевлаштування випускників вищих навчальних закладів" № 77/96 від 23 січня 1996 р., випускник повинен відпрацювати в державному секторі народного господарства не менше, аніж 3 роки. А якщо він захоче працювати в комерційній організації, треба буде перерахувати до державного бюджету повну вартість навчання.

Так скільки ж коштує молодий фахівець?

За неофіційними підрахунками викладачів Економічного університету, якщо в тебе вже є диплом бакалавра - твоя ціна 4 тисячі умовних одиниць (тобто доларів), а якщо маєш диплом магістра - 5,5 тисяч. І ця сума є лише приблизною.

Звичайно, випускник цього вузу є добрим "товаром", але не можуть його купити грошовиті дяді та тьоті, бо офіційно Кабінет міністрів тарифів не виставив.

Як мовиться - "добрий товар довго не залежується". Наприклад, для випускників того ж факультету аграрного менеджменту знайдеться сила-силенна різних організацій. Податкова інспекція, податкова поліція, керівні структури, міністерства, відомства - вони миттю розбирають найкращих молодих фахівців. Але робочих місць все одно для всіх забракне. Ось і опиняється випускник у глухому куті. Він би й радий працювати, але в тих же колективних сільськогосподарських підприємствах взагалі немає грошей на платню.

Тож чи не зникне бажання в молодого фахівця стати господарем рідної землі в ситуації, що склалася?

Чому сьогодні Україна розкидається бакалаврами й магістрами Національного економічного університету, які обходяться державі дуже дорого? А от на скільки дорого - на це не може дати відповіді ніхто. Навіть кабінет Міністрів, який відповідно до президентського Указу видав постанову № 992 від 22 серпня 1996 р., згідно з якою треба розробити й затвердити порядок визначення й відшкодування вартості навчання. Тобто, якщо випускник влаштується на роботу в недержавну установу, то треба заплатити державі гроші. А скільки - невідомо.

На сьогоднішній день, через ці перешкоди випускник не може знайти собі цікаву роботу, а з іншого боку, в тих, в кого є гроші - не мають можливості купити робочу силу.

Як сказав п`ятикурсник економічного університету Юрко Л., "невизначеність ситуації примушує нас шукати шляхи, як обійти закони й вигідно влаштуватися на роботу".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати