Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ліків від Covid-19 немає, але є засоби захисту

Українські вірусологи поділилися результатами дослідження вірусоцидної властивості антисептиків
13 березня, 12:12
ФОТО REUTERS

Сьогодні в світі на коронавірусну інфекцію захворіли понад 120 тисяч осіб. В Україні зафіксовано офіційно один випадок. Понад 40 громадян — під підозрою, на кордонах держави пройшли температурний скринінг понад 1,3 мільйона громадян. Разом з тим уряд вирішив запровадити в Україні національний карантин та виділили 100 мільйонів гривень на закупівлю засобів індивідуального захисту.

Експерти зазначають, що на коронавірус здебільшого хворіють люди, які мають проблеми з імунною системою. В Китаї в 82,5% випадків — легка форма, 15—20% — середня форма, тяжкі (залежно від регіонів) — 5—15%.

Це — не новий вірус. «Коронавірус з’явився в світі 1965 року, сьогодні є три його варіанти — Covid-19, SARS і MERS. Мутація SARS — це коронавірус Covid-19. Завдяки цій мутації він набув зовсім інших властивостей. Чому в Китаї? Бо там є особливості: смог, специфічне харчування, висока вологість тощо. Середня летальність у Китаї від Covid-19 — 3—4%. Ця країна вже виходить із цього стану завдяки дуже серйозним заходам та 11 мільярдам доларів для ліквідації, — розповів завідувач кафедри вірусології Національної академії післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика Олександр ДУДА. — На другому місці за поширенням — Італія (майже 10 тисяч захворілих). Там померло майже вдвічі більше. Відповідь — тому що кількість населення віком 70+ у Китаї становить 30%, в Італії — більше».

За його словами, за час поширення вірусу в світі в Китаї виділено препарати, які діють зокрема й на вірус Covid-19 — яким лікували грип, зараз ведуться дослідження щодо нового китайського препарату — його запускають у лікування, також запускають у розробку препарат, яким підтримують людей із ВІЛ-інфекцією. Є випадок застосування радикального лікування — пересадки легень людині в украй тяжкому стані.

Щодо використання антисептиків для профілактики, то експерти наголошують, що спиртовмісні дезінфектанти хоч і ефективні, — інфекцію вбивають, — але їх концентрований розчин спиртів не застосуєш на слизових. Фахівці Національної академії післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика та Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім.Ф.Г.Яновського НАМН України провели дослідження препаратів (певних діючих речовин), які ефективно використовувалися в лікуванні, зокрема й венеричних захворювань, вірусів грипу, герпесу тощо.

«Ми досліджували коронавірус інфекційного бронхіту птахів. Чому? Тому що це — прототипний штам, має ті самі властивості, як і 50 інших типів вірусів, що входять до цієї родини. Виникає питання, чому ми не взяли коронавіруси людини — сьогодні відомо сім таких, з них SARS і MERS і Covid-19 мають пандемічне поширення в світі. Ще є чотири коронавіруси, які зумовлюють респіраторні захворювання людей. Тому — що ці штами вимагають спеціальних умов, а в Україні їх немає. Але прототипний штам дає нам можливість дослідити всі вірусоцидні властивості, тому що він має головні ознаки, притаманні всім коронавірусам людини, ссавців та птахів, — розповіла професорка, завідувачка кафедри вірусології Національної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика Ірина ДЗЮБЛИК. — Ми поставили перед собою завдання дослідити вірусоцидну активність препарату «Декасан» у культурах клітин різного походження — людини тварини та птахів. Використовували сучасні методи дослідження, і вони дають нам можливість отримати основні характеристики щодо дії декасану на клітини, що вирощені в умовах in vitro (поза оранізмом людини. — Авт.). Дослідили і токсичність препарату: визначили, що він не має токсичного впливу на культури, вирощені в експерименті».

За її словами, препарат показав виражену вірусоцидну активність щодо еталонного штаму коронавірусів: «пригнічує розмноження цих вірусів у 100—1000 разів навіть при розведенні в чотири і більше разів». Вона нагадала, що в Україні сьогодні немає можливості працювати з такими коронавірусами, як SARS і MERS і Covid-19, які належать до особливо небезпечних, через відсутність умов. Тобто немає можливості вивчати його вплив на організм уже інфікованої людини. Але дослідження наших науковців згаданого препарату — це добре підґрунтя для майбутніх перспективних досліджень. Водночас фахівці рекомендують препарат для профілактики: наносячи його на руки, предмети побуту, для полоскання ротової порожнини тощо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати