Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Клондайк" для тіньової економіки

08 квітня, 00:00

Дії тих, хто перетинає українсько-молдовський кордон, (зокрема на 200-кілометровому його відтинку, який пролягає територією Вінницької області), кваліфікуються юристами як особливо тяжкі злочини. Згідно з Кримінальним кодексом за статтею 80 за них передбачено до восьми років позбавлення волі. Щодня кордон у цьому районі перетинають десятки тисяч людей... Правоохоронні органи, зокрема в прикордонних Могилів-Подільському, Ямпільському, Піщавському районах, одностайно закривають на це очі.

Річ у тім, що внаслідок відсутності в Україні пунктів, де б обмінювалися українські гроші на молдовські, громадяни обох країн вимушені користуватися чорними ринками. До речі, з уведенням у обіг гривні столичні банки Молдови стали приймати її до обміну, але - за багато кілометрів від кордону. А тут, у прикордонних містах, таких як Сорока, Остач,(??) Флорешти та багатьох інших, це не практикується. Тому молдованину-"прикордоннику", щоб законно обміняти свої чесно зароблені леї на українську гривню, для поїздки, скажімо, у сусіднє українське село - потрібно спершу подолати 200 кілометрів до своєї столиці.

Між тим, у Молдові проживає шістсот тисяч українців. Майже всі вони мають родичів в Україні. А ще більше людей транзитом щодня їде з Молдови через нашу країну, де купити щось за леї неможливо. Ось і йдуть вони на порушення закону, збагачують тіньову економіку, підриваючи офіційну, ризикуючи кожної хвилини опинитися за гратами. Те саме чекає і на українців, які їдуть до Молдови і не мають доларів, марок, а лише свої тверді, шановані гривні...

Не раз це надзвичайно гостре болюче питання ставилося перед різними інстанціями. Усі, хто мав би його вирішити, щиро дивуються, що така проблема існує. Кажуть: не можна принижувати своїх громадян, законодавство, правоохоронні органи, але...

За вікном середина весни - час масового руху через кордон, однак пунктів із обміну молдовських леїв як не було, так і немає. Невже для цього потрібен указ Президента чи окремий закон? Може, скажуть у Національному банку України - кому таке безглуздя вигідне?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати