Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iз врятованої ноги треба зробити функціональну»

На сьомому році війни кошти на медичну реабілітацію військових збирають волонтери
28 жовтня, 10:22

Зі Станіславом Кушнаровим знайомились, коли «День» навідувався в одну зі столичних приватних клінік, де безкоштовно проводили унікальну реабілітацію для військових (ідеться про технологію вирощування кінцівок із стовбурових клітин). Медики могли врятувати бійцю ногу чи руку, коли ті вже були приречені на ампутацію. На жаль, зараз проєкт «Біотех-реабілітація поранених» завершений, до речі, кошти на нього тоді збирав фонд Давида Арахамії (нині народного депутата від СН) у рамках програми People Projeсt. Але потреба у повноцінному житті, цілих ногах та руках у військових — нікуди не поділася.

Зараз Станіслав збирає кошти на медичну реабілітацію бійців у рамках громадської організації «Єдність та допомога». Стежачи за його дописами у «Фейсбуці», в яких періодично нагадує про збір коштів на конкретного захисника, закрадається думка, що суспільство трохи охололо до теми підтримки воїнів, а держава зі свого боку за шість років війни не спромоглася створити комплексну програму лікування, реабілітації та відновлення для своїх захисників.

ІСТОРІЯ СЕРГІЯ БУСУЙКА

Щоб нога не викликала біль, а дозволяла повноцінно ходити — це основна мета збору коштів для Сергія Бусуйка. Зараз ексдобровольцю батальйону «Донбас-Україна» потрібна операція на нижній кінцівці, яку береться профінансувати ГО «Єдність та допомога». Точніше, збирає пожертви на свій рахунок, щоб допомогти бійцеві з лікуванням. Травму він отримав ще у 2016 році (осколкове поранення гомілки).

«Сергій Бусуйок з міста Ізмаїл Одеської області — також із тих наших підопічних захисників, які потребують медичної реабілітації, — ідеться в дописі Станіслава у «Фейсбуці» про допомогу вояці. — Після поранення цим хлопцям у шпиталях зберегли ноги, але щоб ноги могли належно працювати, потрібні роки реконструктивно-відновного лікування. Неопороздатність ноги спричиняє низка факторів — це і деформація кісток, і вкорочення кісток та сухожиль, і рубці. Ці проблеми виявляються вже під час розробки ноги, і займатися ними державні медичні заклади не завжди беруться. Саме такий випадок з нашим Сергієм. Я знаю його кілька років, і ще відтоді він після виписки зі шпиталю шукав допомоги волонтерів з подальшим лікуванням».

Як розповідав Станіслав Кушнаров, допомагати героєві організація взялась ще два роки тому. Тоді зібрали близько 200 тисяч гривень на чотири операції. «Протягом 2018—2020 років Сергію усунули деформацію великогомілкової кістки, витягнули її по Ілізарову, зробили артродез гомілково-ступневого суглобу та відкоригували положення стопи, — описував волонтер. — Сергій уважно дотримується рекомендацій лікарів, розробляє ногу. Наступним кроком до одужання героя має стати усунення проблеми в великим пальцем стопи, займатися яким під час минулих етапів лікування було неможливо. Але тепер — настав час. Наприкінці вересня 2020 року хлопець був на черговому огляді — лікарі запланували операцію (усунення латералізації пальця та подовження сухожилків підошвенних згиначів стопи з використанням мікропластини та мікрогвинта). Це дозволить повернути великий палець стопи у природне положення, інакше — він не даватиме повністю ступати на ногу».

Саме на цю операцію зараз триває збір коштів. Її вартість — 92 510 гривень. На час підготовки матеріалу було зібрано половину суми.

ІСТОРІЯ ДЕРЖАВНОЇ БАЙДУЖОСТІ

Крім Сергія, у списку тих, хто потребує подібної медичної реабілітації, ще троє бійців. Зауважмо, це масштаби роботи однієї окремо взятої громадської організації, яких в Україні десятки.

«Ми, як волонтери, допомагаємо багатьом, — зазначає Станіслав. — Є бійці, які збирають на свої картки, а  ми допомагаємо їм репостами, листами чи зверненнями. Ми вивчаємо, чи є можливість направити на безоплатне лікування, якщо нема, тоді доводиться збирати кошти. Держава може допомогти із фізичною реабілітацією. А медична — це вужча сфера, хоча така допомога дуже потрібна. Зазвичай це бійці, які вже пройшли лікування безоплатне у шпиталях після поранення, їм рятують кінцівку, якщо вдається, а далі виписують додому на реабілітацію. У шпиталі не можуть тримати багато часу, був тільки виняток із Павлом Кокошком, якого тримали у госпіталі два роки, але насправді так довго нікого не тримають, бо йде постійно потік нових бійців, яких треба лікувати. А тут треба час, треба кінцівку розробляти, якщо не виходить, шукати варіанти, як цього досягти. Дехто з бійців розробляв ногу після лікування у шпиталі, але зрушень не було, бо треба медична реабілітація. Із врятованої ноги слід зробити функціональну, наприклад, випрямити вісь, як от у Сергія, через викривлення він не міг ходити нормально».

 Як додає волонтер, часто бійці самі шукають якісь можливості для медичної реабілітації, звертаються до місцевих лікарів, але не скрізь беруться допомогти. Важливо знайти спеціаліста, який вже брався за подібні випадки і досягав хороших результатів. Звісно, не останню роль грають виставлені рахунки за операції. Тому шукаючи варіанти для допомоги бійцю, волонтери враховують усі аспекти. Хоча на державному рівні організовувати весь процес лікування та відновлення було б значно простіше.

«У 2019 році були онлайн-вибори у громадську раду Міністерства ветеранів, я теж балотувався, але не пройшов. Я йшов, щоб стимулювати державу, аби цю функцію взяла на себе, це повне курування ветеранів після виписки зі шпиталю, щоб це було за державні кошти та за державні ресурси, — пояснює Станіслав Кушнаров. — Держава має більше для цього можливостей. Шпиталі завжди завантажені, але держава могла б зробити якісь проєкти для ветеранів, виділити якесь приміщення для проведення медичної реабілітації,  по максимуму залучити до цього також приватних лікарів з України та інших країн — у всіх потрібних напрямках. До нас же час від часу приїжджають, приміром, із Канади лікарі для проведення операцій чи обміну досвідом, але це має бути на постійній основі і по всіх вузьких напрямках, щоб відновлювати всіх, а не лише тих, за кого взявся конкретний лікар. І для держави було б вигідніше, якби була повноцінна програма відновлення бійців».

Із новин бачимо, що час від часу наших захисників беруть на медичну, психологічну чи спортивну реабілітацію закордонні заклади. Але це допомога разова. Проблеми ж лишаються. Так, два роки тому Українська Гельсінська спілка з прав людини готувала звіт про те, як надається реабілітація бійцям в Україні та які труднощі існують. У звіті також було з десяток рекомендацій для кожного міністерства, що опікується цієї проблемою (соціальної політики, оборони, охорони здоров’я, освіти та науки, тоді ще державної служби у справах ветеранів), ішлося і про законодавчі зміни, щоб усунути перепони для отримання необхідної медичної та психологічної допомоги, і про об’єднання зусиль профільних відомств, аби система працювала злагоджено, як годинник. Час іде, а позитивних зрушень відтоді нема.

Аби прискорити процес збору коштів на відновлення ветеранів, можна переказувати кошти на рахунок ГО «ЄДНIСТЬ ТА ДОПОМОГА».

Код — 42352533

Рахунок — UA793052990000026008046212802

АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

Призначення — благодійна допомога

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати