Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи спокійний Дністер?

Як прикордонники Могилева-Подільського загону несуть службу на рубежі України та Молдови та чи помічають вони загрозу з боку Придністров’я
18 березня, 10:39

Могилів-Подільський прикордонний загін, який належить до Південного регіонального управління ДПСУ, охороняє 190 км державного кордону в межах Могилева-Подільського та Тульчинського районів Вінницької області. 141 км – по річці Дністер з Республікою Молдова, а 49 км – по сухопутній ділянці з Придністров’ям. Із введенням воєнного стану в Україні перетин кордону на цій ділянці заборонений, тобто фактично закритий. Однак прикордонники не полишають своїх позицій, попри навантаження на пунктах пропуску, де пасажиропотік зріс у рази. Відтак мало не щодня їм вдається виявляти ухилянтів призовного віку, які в незаконний спосіб намагаються перетнути кордон. З ними розмова у прикордонників коротка: упіймали, пов’язали та в поліцію. А розчулюють мужні серця вартових кордону діти-біженці, які приїздять до пунктів пропуску з різних куточків України, їм допомагають волонтери, які днюють і ночують по обидва береги Дністра. Якою є ситуація на кордоні між Україною та Молдовою й чи варто чекати активізації ворога з боку Придністров’я, «Дню» розповів начальник Могилева-Подільського прикордонного загону імені Героя України старшого лейтенанта В’ячеслава Семенова полковник Сергій СОКОЛОВСЬКИЙ.

ПРО «ВАГІТНИХ» ЧОЛОВІКІВ, ІНСТРУМЕНТИ УХИЛЯНТІВ ТА ПІДКУП

– До складу нашого загону входять відділи прикордонної служби: «Могилів-Подільський», «Ямпіль», «Болган». Під цілодобовим контролем перебувають усі 190 км кордону, що дозволяє вчасно реагувати та фіксувати спроби незаконного перетину кордону чоловіками призовного віку, – розповідає Сергій Соколовський. – Так, з початку вторгнення Російської Федерації на територію України прикордонники Могилева-Подільського загону затримали понад 100 ухилянтів. Відчайдушні втікачі, замість того, щоб стати на захист України, намагаються дістатись до Молдови у незаконний спосіб. Усі вони використовують так званий інструментарій ухилянта, який включає в себе вмовляння, спроби підкупу, використання підроблених чи недійсних документів та довідок у пунктах пропуску через кордон, або ж намагаються незаконно перетнути кордон поза пунктами пропуску на човнах через Дністер. У перший тиждень спільно з правоохоронними органами вартові кордону затримували великі групи осіб. Тільки в одному з випадків було затримано 60 чоловіків, наразі кількість охочих у такий спосіб перетнути кордон зменшилась. На сьогодні ми виявляємо невеликі групи 5 – 7 чоловіків. Але бувають і курйозні випадки.

Кілька днів тому наші прикордонники виявили чоловіка, в документах якого значилося, що його комісували через вагітність. Це був шок! Пред’явник військового квитка з відповідним записом їхав у Молдову. У документі 53-річного чоловіка значилося, що він знятий з військового обліку у 2009 році, але причина зняття була датована минулим роком. Зокрема, значилося, що комісія міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки на Луганщині признала чоловіка непридатним до військової служби за статтею 73 (наказу Міністерства оборони України № 402 від 14.08.2008 року), а це «Вагітність, пологи та післяпологовий період, їх наслідки» з позначкою «а» – з ускладненим перебігом.

Звичайно, прикордонники передали мандрівника у поліцію, де вже мають розібратися, чи це неординарний випадок, чи помилка, чи звичайне використання підроблених документів, за яке Кримінальний Кодекс України передбачає відповідальність до 2 років обмеження волі.

З іншого боку, прикордонники затримують громадян, зокрема з Молдови, які намагаються допомогти українським чоловікам у незаконний спосіб перетнути кордон, використовуючи човен. Маємо вже два таких випадки. Одному з них, 25-річному громадянинові Республіки Молдова, вже повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України з корисливих мотивів та застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

– Не так давно у пункті пропуску «Могилів-Подільський» 21-річний громадянин України спробував підкупити вартових кордону, щоб виїхати до Молдови всупереч обмеженням. Чи почастішали випадки підкупу на кордоні у зв’язку з обмеженнями?

– За безперешкодний пропуск чоловіки призовного віку в пунктах пропуску неодноразово намагалися підкупити прикордонників. Особливо ці випадки фіксувалося у перші дні військової агресії. Прикордонники проявили непохитну стійкість та не допустили втягування недобросовісними громадянами у протиправні діяння. Усіх правопорушників не пропустили через державний кордон та передали до поліції для прийняття правових рішень. Власне, користуючись нагодою, звертаюся до громадян з закликом не порушувати чинного законодавства України та не намагатися втягнути у протиправну діяльність співробітників прикордонного відомства, пропонуючи хабарі за прийняття неправомірних рішень. Адже законодавством за це передбачена кримінальна відповідальність.

ПРО ПОТІК БІЖЕНЦІВ, СПІВПРАЦЮ З ВОЛОНТЕРАМИ ТА ЛЮДЯНІСТЬ

– Державна прикордонна служба України повідомляє про скорочення пасажиропотоку практично на всіх пунктах пропуску. Яка ситуація на підконтрольних вам ПП?

– Найважче було зустрічати дітей і жінок з зони бойових дій у перші дні. З моменту збройної агресії проти України до міста Могилів-Подільський прибуло два потяги з біженцями з Києва та Харкова – це приблизно 3 тисячі жінок та дітей. Серед них майже третина іноземці. Прикордонники спільно з волонтерами міста оперативно забезпечили доставку їх до автомобільного пункту пропуску «Могилів-Подільський». Усі громадяни безперешкодно потрапили до Молдови й зараз у безпеці.

Загалом наразі відзначається значне зменшення кількості осіб та транспортних засобів, що слідують до Республіки Молдова. Всього з початку відкритої збройної агресії через пункти пропуску у Могилеві-Подільському загоні на виїзд з України перетнуло кордон понад 37 тисяч осіб. Наразі накопичення транспортних засобів та пішоходів у пунктах пропуску відсутнє. Також в останні дні відзначається незначне збільшення осіб, що повертаються в Україну. Більшість з них чоловіки, що готові долучитись до протистояння з агресором. Так, за зведенням Державної прикордонної служби України, 15 березня державний кордон України з ЄС та Молдовою перетнули майже 92 тисячі осіб. Разом з тим до України за вказану добу повернулися майже 13 тисяч українців. Таких громадян ми радо зустрічаємо вдома й міцно тиснемо руку.

Ви згадали про волонтерів. Чи є у прикордонників з ними співпраця, якщо так, то яка?

– Так, прикордонний загін активно співпрацює з волонтерськими організаціями, підприємцями та підприємствами, які долучаються до процесу організації оборони, надаючи допомогу в забезпеченні потреб прикордонників. Насамперед тих, які вибувають для виконання бойових завдань з відсічі збройної агресії проти України. Передусім це засоби з надання першої медичної допомоги при пораненнях, ліки, додаткові засоби зв’язку, маскувальні сітки, харчі. Особливу підтримку волонтерські організації надають біженцям: зустрічають їх, годують, частують солодощами та чаєм – і це по обидва береги Дністра. Ми дякуємо всім небайдужим, хто в ці тяжкі дні підтримує наших героїв, які відважно захищають Батьківщину. Кожен внесок у перемогу важко переоцінити.

ПРО ВІДСУТНІСТЬ ПРОВОКАЦІЙ ТА ГОТОВНІСТЬ ДАТИ ВІДСІЧ

– Останнім часом поширюються чутки про активізацію російських військ у придністровському напрямку. Якою є реальна ситуація? Чи готові прикордонники тримати оборону в разі загрози?

– Ситуація на ділянці кордону в межах Вінницької області з Придністровським регіоном Молдови контрольована. На постійній основі здійснюється відстеження обстановки на державному кордоні. Ми стежимо за тим, що у них робиться. Нині підрозділи охорони кордону на цьому напрямку посилені персоналом та технічними засобами, озброєнням та технікою. На сьогодні будь-яких дій провокаційного характеру з боку суміжної сторони не зафіксовано. Але, наголошую, прикордонники завжди готові до застосування зброї  під час відсічі та стримування збройної агресії проти України. Сьогодні вартові кордону, разом з військовослужбовцями ЗСУ, НГУ та іншими захисниками України, продовжують боронити нашу землю, наочно демонструючи ворогу давню істину: хто до нас з мечем прийде, від меча й поляже.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати