Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи стане Мала академія наук підготовчим відділенням НАН України?

27 лютого, 00:00

Сталося це в Німеччині, у Літній академії неподалік Ганновера. Під час вивчення Декларації про незалежність США учитель цілком серйозно сказав своїм учням: "Саме американці вперше у світі прийняли демократичну Конституцію". Ніхто не сподівався, що авторитетне вчительське слово буде заперечено.

І раптом..."Демократична Конституція в Україні була прийнята ще раніше, і була це Конституція Пилипа Орлика, - сміливо, навіть трішечки зухвало заявив Віктор Довгань. Юнак, упевнений у своїх знаннях, захоплено розповів німецьким одноліткам про свою Україну.

Нині Віктор повернувся до Львова, навчається у Львівській академічній гімназії, уже третій рік відвідує Малу академію наук - секції економіки і права. Такі учні - справжня реклама для юної академічної організації: Отож недарма Львівська МАН давно живе дорослими проблемами, є членом Європейської Ради високих здібностей (ЄСНА).

В Україні не залишилося області, де б не було офіційно зареєстровано меморіального відділення або самостійного наукового товариства учнів. 25 територіальних відділень і 2 наукових товариства - такий науковий потенціал юних науковців. Форми найрізноманітніші: лекції і дослідження, індивідуальна робота з обдарованою молоддю тощо.

- Нині суттєво розширилося коло діяльності МАН, - розповідає голова координаційної Ради МАН Луїза Ковбасенко. - Саме Мала академія покликана сприяти інтелектуальному і духовному розвитку молоді. Сьогодні з нею серйозно співробітничають близько 100 вузів України. Завдяки їхній підтримці стало можливим проведення ІІІ-го етапу Всеукраїнського конкурсу - захисту науково-дослідних робіт учнів - членів МАН. Серед 557 учасників 264 було визнано призерами. Найбільш удалими були визнані роботи на секціях обчислювальної техніки і інформатики, економіки, медицини, екології.

А серед призерів конкурсу з історико-географічного краєзнавства близько 25% учасників - учні сільських шкіл. Президія МАН констатувала: оскільки її престиж зростає, необхідно вдосконалити організаційно - методичну роботу на місцях.

- Деякі обласні управління освіти і досі розглядають МАН лише як форму проведення конкурсів, олімпіад. Але ж мета в нас зовсім інша - розвиток наукової думки учнів, створення необхідних умов для науково-дослідницької роботи. Урешті-решт ми працюємо на інтелектуальне майбутнє, - говорить Луїза Іванівна.

Саме тому Координаційна Рада розпочала нещодавно перегляд назв секцій відділень МАН задля їх наближення до проблем сучасної науки.

Усе це, на думку організаторів, сприятиме престижу МАН, яка вже сьогодні має право претендувати на звання своєрідного підготовчого відділення Національної академії наук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати