Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бути чи не бути Фонду зайнятості?

27 лютого, 00:00

"Рішення Верховної Ради про скасування Державного Фонду зайнятості означає лише одне: повний крах самої державної системи зайнятості.

Фінансування на загальних підставах - поряд з освітою, медициною - не зможе згасити вал безробіття. Традиційно фінансування соціальних сфер відбувається із затримкою до 5-ти місяців", - так директор державного центру зайнятості Віктор Лук'яненко прокоментував для газети "День" ухвалу в другому читанні Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про систему оподаткування".

За статистикою Міністерства праці безробіття минулого року зросло майже втричі. Зареєстрованих безробітних близько 381 тисячі. На їх утримання, разом зі штатом служби зайнятості, щомісяця потрібно 12 мільйонів гривень. За прогнозами, цього року можна очікувати ріст чисельності безробітних до 1 мільйона чоловік.

Погляди в самій Верховній Раді на те, бути чи не бути Державному Фонду зайнятості, дуже різняться. Від підтримки в комісії соціальної політики та праці (Юрій Буздуган) до повного неприйняття комісією по фінансах та банківській діяльності (Віктор Суслов).

Комісія Суслова відстоює варіант, коли "зайнятість" фінансується за рахунок соціального страхування, тобто самими потенційними безробітними.

Закон про соціальне страхування від безробіття зараз ще тільки розробляється комісією соціальної політики і праці. Навіть в кращому випадку його проходження в парламенті займе кілька місяців. Як сказав завідуючий секретаріатом комісії Анатолій Поліщук кореспондентові "Дня", немає сенсу приймати цей закон раніше, ніж Україна приєднається до "Європейської соціальної Хартії", а Верховна Рада розгляне і затвердить основи соціального страхування.

Розрив, який утворився в законодавстві, у першу чергу, відчують на собі безробітні.

Прем'єр-міністр Павло Лазаренко звернувся з листом до Верховної Ради, в якому заявляє, що "прийняте" рішення не ув'язане з адекватним збалансуванням дохідної і витратної частини бюджету. Але коштів на те, щоб утримувати безробітних та сприяти їхній зайнятості ні в державному, ні в місцевих бюджетах немає. Тому таке рішення Верховної Ради найближчим часом породить нову складну проблему в соціальному захисті населення.

Прем'єр-міністр просить Верховну Раду "враховуючи надзвичайну гостроту та соціальну небезпечність цього питання, повернутися до розгляду статті 14, та залишити на перехідний період - до прийняття Закону про соціальне страхування на випадок безробіття - існуючий порядок".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати