Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

0,5 проміле за Гуралевичем

29 березня, 00:00

Він один такий на весь Київ - такий, що викликає незадоволення всіх водіїв, які потрапляють сюди. Тому що потрапляють сюди водії п'яними.

Раніше "даішними розбірками" опікувалися два кабінети - міський наркологічний диспансер та госпрозрахункова служба Управління ДАІ Києва. У жовтні 1991-го певна роз'єднаність служб та їхня різна спрямованість спричинили появу рішення створити єдиний наркологічний кабінет безпосередньо в черговій частині ДАІ.

Минулого року в кабінеті, де, як і раніше, працюють троє лікарів-наркологів, побувало вісім з половиною тисяч водіїв. Це число не є абсолютним показником нетверезого стану серед власників авто. Деякі, що їх викрив інспектор госавтоінспекції за методом "Ану, дихни!", штраф платять на місті. (Трубочки, незважаючи на явний архаїзм, залишилися, бо ще справляють враження). Деякі відмовляються піддавати свою персону перевірці безпосередньо в кабінеті. Відмовників заносять до окремої графи, що зовсім не означає, що вони не платитимуть штрафу.

Відмовляються від обстеження, як правило, особи, які добряче хильнули перед тим, як сісти за кермо. Нерідко виникають ексцеси. Кидаються на лікарів із матюкати й кулаками, погрожують поскаржитися "куди слід"... Лікар-нарколог В'ячеслав Гуралевич, який працює в цьому кабінеті від початку його існування, без образи, давно забутої, згадує, як одного разу до кабінету привели співробітника англійського посольства Пітера Пола разом з дівчиною-перекладачем, яка супроводжувала його. Англієць спочатку тримався в рамках, а наприкінці аудієнції роздратувавшися, почав скаржитися на сваволю, відмовився обстежуватися і вийшов, грюкнувши дверима. Слідом за ним вибігла перекладачка, вирвавши в лікаря документи шефа. Нетверезий заступник прокурора одного з районів Київської області якось кинув у Гуралевича настільну лампу, один п'яний дійшов до суїциду: схопив зі столу пінцета і увіткнув його собі під щелепу. Слава Богу, врятували, але крові було багато...

Пік напруженості відвідування кабінету припадає на передсвяткові дні та дні зарплати. Іноді за добу через нарколога проходить декілька десятків чоловік. Напередодні 8 Березня, наприклад, було більше тридцяти.

Алогічність поведінки водія, який випив, може викликати здивування у сторонньої людини. Привезли до нарколога людину, приміром, о першій ночі, а він на питання: "Коли пили?", - з почуттям глибокої образи відповідає: "Та вчора..." Зустрічаються такі собі бадьорі, які, щоб довести наркологові те, що вони чудово себе почувають, пропонують постояти на голові, пройтись колесом...

Офіційно визнати нетверезого нетверезим - то нескладне завдання. Рефлекси притуплюються вже від 50 грамів горілки. В'ячеслав Гуралевич діє за методикою, відпрацьованою роками, - візуальні спостереження і як констатація визначеного діагнозу - показання приладу випаровувань спирту (так він офіційно називається). У нас не Америка, де випив келих пива - і сідай за кермо! Але і в Україні, виявляється, існують гранично допустимі норми "прийняття на груди" - до 0,5 проміле (природна норма організму - 0,3 проміле. Норма, яку фіксує прилад, - від 0,3 до 0,5 проміле - підпадає під так звані "залишкові явища": випив учора, переночував і поїхав уранці. Понад 0,5 проміле - все, готуй гроші, прощайся з правами. Бий себе в груди, не бий, доводь, що пив учора увечері, не доводь - це не змінить справи.

Попри всю конфліктність роботи, Гуралевич не вважає, що тут гірше, ніж у кабінеті головного лікаря психіатричної лікарні, де він працював раніше. Робота як робота. "Якби ремонт зробити, а то повна розруха, - каже В'ячеслав Семенович, - та двері вивести прямо на вулицю, а так нічого..." Ремонт уже роблять. І вхід обіцяють зробити окремий.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати