Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

77 років з дня визволення Будапештського гетто

В Угорщині провели поминальну молитву і представили відеоінтерв’ю з тими, хто пережив Голокост
21 січня, 10:24
РАБИН БАРУХ ОБЕРЛАНДЕР ЧИТАЄ МОЛИТВУ БІЛЯ МЕМОРІАЛУ «ВЗУТТЯ НА БЕРЕЗІ ДУНАЮ» У 77-У РІЧНИЦЮ ВИЗВОЛЕННЯ БУДАПЕШТСЬКОГО ГЕТТО, УГОРЩИНА, 17 СІЧНЯ 2022 РОКУ / ФОТО РЕЙТЕР

У понеділок, 17 січня, виповнилося 77 років з дня визволення Будапештського гетто. З нагоди цієї річниці об’єднана угорська єврейська громада (EMIH) провела вшанування біля меморіалу Голокосту «Взуття на березі Дунаю», інформує dailynewshungary.com.

Шломо Кьовеш, головний рабин EMIH, сказав, що вони вшановують пам’ять сотень тисяч угорських жертв, які загинули під час Голокосту «за те, ким вони були, а не за те, що вони робили». Він сказав, що пам’ять потрібно перетворити на дію. Оберландер Барух, голова ортодоксального рабінату Будапешта, згадав, що його батько, який пережив період депортації в Будапешті завдяки переховуванню та підробленим паперам, був змушений спостерігати, як розстрілювали єврейських дітей, жінок і чоловіків. Хоча він утік, цей жахливий спогад залишився з ним на все життя, сказав він. На веб-сайті www.emlekezes77.hu щогодини протягом 77 годин можна було переглядати відео інтерв’ю з тими, хто пережив Голокост, та їхніми рятувальниками.

Видання нагадує, що указ про межі «великого» гетто Будапешта був опублікований 29 листопада 1944 року, а територію, що містила вулиці Дохань, Наґятаді Сабо (сьогодні Кертеш), Кіралі, Чаньї, Румбаха Себестьена, Мадах Імре, площа і бульвар Каролі, закрили 10 грудня. Спочатку 40 000 людей, змушених носити жовту зірку, були переселені в 4513 квартир гетто, але до початку наступного року їхня кількість досягла 70-80 тис. Незважаючи на зусилля Червоного Хреста, більшість отримувала лише 700—800 калорій на добу, а наприкінці грудня ситуація ще більше погіршилася під час радянської облоги. Люди гинули у великій кількості, щодня забирали 80—120 загиблих. Коли 18 січня 1945 року було звільнено гетто, лише на площі Клаузала було знайдено понад 3000 тіл.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати