Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми відійшли від стереотипного мислення»

Тернополяни про осінні клопоти і фестивалі
01 октября, 10:26

Сергій СИНЮК, письменник, член НСПУ, співорганізатор і автор ідеї проведення Західноукраїнського форуму творців та шанувальників книги «Книжний гостинець» у Кременці:
     — Погано те, що трапилася «жовта зона» і той V Західноукраїнський форум творців та шанувальників книги «Книжний гостинець» у Кременці, до якого ми з працівниками Центральної бібліотеки ім. Ю. Словацького так любовно готувалися, на який виявили готовність приїхати справді провідні зірки української сучасної прози, через карантинні обмеження не відбувся. Власне тому, що основна його перевага над іншими бібліотечними масовими заходами, дійсно масовість. А, якщо його загнати в умови «жовтої зони», це були б звичайні творчі зустрічі, які ми можемо проводити і будемо проводити . Але вже нема такого ефекту ні емоційного, ні інформаційного — для організаторів, ні фінансового — для учасників. Аніж робити паршивенько, то краще не робити ніяк. Тому цьогорічний «Книжний гостинець» перенесений на кращі часи, тобто — на спокійнішу санітарно-епідемічну обстановку. Це будуть і творчі зустрічі, і таке наше ноу-хау — ток-шоу без телевізора, коли заходи транслюватимуться на YouTube. Але все ж ми чекаємо і готуємося до того, що нам вдасться зібратися таким широким дружнім колом, як ми збиралися в попередні роки і повернути цей захід в культурний календар Тернопілля.  А ще тривають, так звані, другі жнива, адже другий хліб в нас це є картопля. Вона цього року вродила дуже вибірково. І це з одного боку погано, бо якраз я зі своєю грядкою потрапив у категорію «де не вродило». Оскільки вродило в інших людей то, якщо дасть бог, дадуть получку, можна буде купити і таким чином зробити свій внесок у розвиток українського фермерства. Позитивний момент, можливо, особисто мій, але я дуже вдячний за співпрацю вчительському складу і керівництву Великозагаєцького навчально-виховного комплексу, де відбулася зустріч в дуже камерній і вельми санітарно захищеній обстановці. Тобто, прийшли тільки ті люди, яким справді був цікавий новий історично-авантюрний роман «Сльоза Сирина», написаний у співавторстві з Марією Лавренюк. Частина подій і, в тому числі, ключових подій книжки відбуваються в селі Малі Загайці. І от шанувальники прекрасного, шанувальники історії свого краю зібралися таким невеличким, але вельми зацікавленим гуртом і я мав одну з кращих за останніх років десять, мабуть, розмов про сучасну українську літературу, про нашу ранньомодерну історію і про мій скромний прозовий доробок. 

Оксана ЛЕХIЦЬКА, виконувачка обов’язків директора Тернопільської міської ЦБС:

— Хороше те, що гарна погода і цьогоріч вже в одинадцяте в Тернополі відбувся великий бібліотечний фестиваль. Три дні з 28-го по 30 вересня в різних бібліотеках Тернополя він тривав під гаслом «Бібліофест-XІ «Бібліотек@: від стереотипів до креативності». Захід тішив бібліотечних гурманів літературними шедеврами та відкривав по-новому старі твори. Ми спеціально відійшли від стереотипного мислення про те, що бібліотеки це тільки читач, книга і бібліотекар для того, щоби показати, як ми змінилися, як ми креативно мислимо. При багатьох книгозбірнях нашого міста діють додаткові, можна сказати, ще заклади. Так, наприклад, є бібліотека «Літературне Тернопілля», бібліотека-музей національної ляльки, Urban бібліотека, еко-бібліотека, бібліотека-центр Коронації слова, бібліотека Етно-центр. Фестиваль відкрили на Театральному майдані і розгорнули там наметове містечко. Кожна бібліотека представляла свій напрямок, в якому вона працює. Було дуже цікаво. Наш фестиваль відбувся за підтримки Управління культури і мистецтв Тернопільської міськради, у святкуванні взяв участь Теребовлянський фаховий коледж культури і мистецтв, який готує майбутніх бібліотекарів для наших закладів. У бібліотеках відбулися зустрічі з письменниками і майстер-класи, презентації книг, книжкові фуршети, автограф-хвилини з відомими авторами. Гостями нашого фестивалю були Анастасія Нікуліна, Макс Кідрук, Валентина Семеняк, Зоряна Замкова, Ірина Мацко, Олександр Вільчинський, Василина Вовчанська, Ольга Атаманчук, Тамара Гнатович та інші. Свій відбиток наклала пандемічна ситуація і через те ми не мали змоги запросити всіх письменників, яких би ми хотіли. Сподіваємося, що наступний фестиваль буде ширший, поважніший. Маємо надію, що дасть бог, це тяжке випробування, яке впало на людство, закінчиться.

Руслан ПIДСТАВКА, начальник відділу туризму та охорони культурної спадщини управління економіки та залучення інвестицій Збаразької міської ради:

— Що хорошого? По-перше, цього тижня ми святкували Міжнародний день туризму і День туризму в Україні. Цей тиждень взагалі для мене приємний тому, що я у відпустці.  Займаюся сільськогосподарським роботами. Фактично вони на завершенні і це вже добре. Погода сприяє. На святкування дня туризму мене запросили до кінного клубу, де я отримав масу позитивних емоцій, познайомився з прекрасними людьми, серед яких директорі і засновник закладу Олександр Твердохліб  — фанат своєї справи, який безмежно любить коней. Він провів нам прекрасну екскурсію. Ще один позитивний момент у тому, що отримав грамоту від Тернопільської обласної ради. Атмосфера була прекрасна. Дякую Департаменту культури і туризму Тернопільської облдержадміністрації. У середу відбулася презентація мого путівника — першого україномовного туристичного путівника «Збараж полікультурний» на тернопільському телеканалі. Тобто відпустка не означає, що я повністю відмежувався від робочого процесу відділу, який очолюю. На 7-ме жовтня в нас запланований престур з презентацією туристичного маршруту «Збараж. Три культури — одна історія». Тому поєдную і фізичну працю, і творчу тому, що готуємо проєкт маршруту. А з понеділка вже виходжу на роботу. Рано ще судити про суботу і неділю, але цей тиждень для мене більш-менш сприятливий. Я здоровий, рідні здорові, усі себе добре почуваємо, погода гарна, опеньки в садку ростуть. Ну, одним словом — все на позитиві наразі.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать