Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про це сказали на CNN

Які трансформації чекають Kyiv Post
12 ноября, 10:45

Англомовне видання №1, Kyiv Post, є свого роду «динозавром» українських медіа, медіа, яке створювалося абсолютно в іншу епоху. Проект пережив «лихі 1990-ті», олігархізацію, справу Гонгадзе, «Україну без Кучми», «Помаранчевий майдан», Революцію гідності, початок російської агресії...

Збоку виглядала так, що концепція Kyiv Post за цей період не зазнавала кардинальних змін. Газета головною своєю аудиторією бачила іноземців в Україні, яким надавала інформацію про українське життя-буття через призму західного ліберального погляду.

Кілька разів медіа-холдинги намагалися повторити успіх Kyiv Post, але всі подібні проекти згодом зникли.

Англомовне українське прозахідне ліберальне видання знали і поважали в іноземних посольствах, в експертних колах. Але це не забезпечило Kyiv Post бізнес-успіх.

Видання наводить дані сервісу Opendatabot, за якими юридична особа Kyiv Post, ТОВ Бізнесгрупп, у 2020 році отримало 13,399 млн гривень доходу, відображені у звітності збитки склали 10,9 мільйона гривень. Активи Бізнесгрупп оцінені в трохи більше ніж 4 мільйони, зобов’язання — 22,5 мільйона гривень.

Тобто, власникам / редакції так не вдалося знайти модель, яка б дозволила виданню із незалежною редакційною політикою бути фінансово успішним комерційним підприємством. В української системі координат це означає, що таке ЗМІ врешті перетворюється з каналу інформування в інструмент впливу — питання лише, коли це станеться і наскільки це перетворення буде болісним для журналістського колективу і помітним для аудиторії.

Нагадаємо, що з моменту запуску в 1995 році видання мало трьох власників. Американець Джед Санден володів газетою з 1995 по 2009 рік, коли її придбав британський бізнесмен пакистанського походження Мохаммад Захур. Уродженець Сирії, одеський забудовник Аднан Ківан купив Kyiv Post в українсько-британського бізнесмена Мохаммада Захура у 2018 році.

Останні новини про долю Kyiv Post кажуть про те, що безболісну, безконфліктну трансформацію виданню зробити не вдалося. Зміна редакційного колективу та концепції видання перетворилася на скандал світового масштабу. Кажу про масштаб без іронії, бо якщо про щось розповідають на CNN — а там таки дійсно розповідають про долю Kyiv Post — йдеться про дійсно важливі для світу події.

«Українська англомовна газета Kyiv Post через 26 років призупинила вихід», — повідомив американський мовник 9 листопада.

Одеський бізнесмен Аднан Ківан, видавець Kyiv Post, заявив, що газета негайно закриється «на короткий час», а головний редактор Браян Боннер «піде на пенсію після припинення діяльності газети», повідомило CNN, зазначивши, що в своїй заяві, опублікованій на сайті видання, Ківан не вказав причини закриття . Але він додав, що «одного дня ми сподіваємося відновити роботу газети», зробити видання більшім та кращим.

Тим часом співробітники Kyiv Post опублікували окрему заяву, підписану «The Kyiv Post Newsroom», в якій стверджували, що ці зміни був неочікуваними. «Вранці 8 листопада працівники видання прийшли до офісу лише для того, щоб повідомити про те, що їх усіх звільняють, що настає негайно», — цитує CNN заяву працівників редакції.

Журналісти розповіли, що три тижні тому Ківан завив про плани розширити газету та запустити «україномовне видання під брендом видання. «Ми бачили значні ризики у форматі розширення, обраному паном Ківаном. Ми також бачили в цьому спробу посягати на нашу редакційну незалежність», — йдеться у заяві.

Журналістський колектив Kyiv Post повідомили, що Ківан відмовився продати газету або передати її редакції, а його рішення призупинити вихід видання вони назвали «актом помсти», передає CNN. «Ми бачимо, що власник позбавляється від незручних, справедливих і чесних журналістів», — цитує мовник заяву представників редакційного колективу.

Логічно, що на важливу для світу подію відреагували іноземні дипломати, що працюють в Україні.

«KyivPost було закрито. Це одне з найсильніших у світі джерел новин та аналітики про Україну. Вільні та незалежні ЗМІ в Україні потребують захисту на кількох фронтах. Сумний день», — зазначив у Twitter Посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс зазначила, що здивована раптовим рішенням закрити газету «KyivPost», яка була прикладом незалежної журналістики протягом 25 років і відігравала важливу роль у підтримці реформ та демократії в Україні. «Не добрий день для незалежних медіа. Сподіваюся, видання скоро повернеться», — написала дипломат у Twitter.

За словами Посла Німеччини в Україні Анки Фельдгузен, Kyiv Post була з нею всі її роки в Україні. «Мене турбує, що газету закрили, а всю редакцію звільнили», — зазначила вона в своєму твіті.

«Сумно чути про закриття KyivPost. Це було перше англомовне джерело для більшості іноземців — сьогодні Україна ризикує втратити це з наслідками», — написав у Twitter голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

На цьому тлі власник видання наголошує — йдеться лише про розвиток та покращення «Ми зупиняємо випуск Kyiv Post і маємо намір його перезапустити. Видання виходитиме чотирма мовами — українською, російською, англійською та арабською. Ми вже набираємо команду. Сподіваюся, до кінця року проект буде відновлено», — повідомив Аднан Ківан в інтерв’ю НВ бізнес.

Пізніше стало відомо, що новим генеральним директором видання Kyiv Post став канадець Люк Шеньє, який уже очолював роботу видання з 2016 по 2018 рік. За словами Ківана, завданням Шеньє є «наступний етап розвитку Kyiv Post». Зокрема йдеться про «амбітні плани щодо розширення видання» та «подальшого зміцнення позиції Kyiv Post як глобального голосу України». Також власник видання висловив надію на продовження «тісної співпраці з українською та міжнародною спільнотою» у наступні тижні та місяці.

«Я беру на себе цю роль, впевнений, що Kyiv Post відіграє життєво важливу роль у майбутньому України. Я повертаюся у непростий час у 26-річній історії Kyiv Post. Події цього тижня викликали тривогу щодо майбутнього напряму тижневика», — зазначив, в свою чергу, Шеньє. Він запевнив, що працюватиме над підтримкою цінностей прозорості та чесності Kyiv Post.

За його словами, рішення про зупинення випуску газети від 8 листопада було ухвалено неохоче. За його словами, цьому передував повний розрив відносин із співробітниками видання «через протидію планам масштабного розширення Kyiv Post».

«Я розумію, що несподіваний характер оголошення в понеділок був тривожним і намагаюся переконатися, що жоден співробітник не залишиться без розумної матеріальної підтримки, незалежно від того, чи хоче він бути частиною розширеної Kyiv Post», — заявив Шеньє.

Але поки що ми не побачимо новий медіапродукт підозри залишаються — і щодо справжніх намірів власника видання, і щодо причин таких різких рухів.

Все каже про те, що завжди незалежний нішевий Kyiv Post може перетворитися на великий та красивий... рупор когось чи чогось — Офісу президента чи, навпаки, опонентів Зеленського, і замість з каналу отримання інформації ми отримаємо засіб промивання мізків. Але перевірити і підтвердити чи спростувати побоювання можна буде тільки перших публікацій оновленого медіа.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать