Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На порозі нового бюджетного року

Зростання ВВП за останні 8 місяців становило 2,9%, що є недостатнім для компенсації падіння, яке мало місце у відповідний період минулого року
21 октября, 18:48
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

За повідомленням Мінекономіки у січні-серпні 2021 року зведений індекс євиробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності збільшився на 2,1% до відповідного періоду минулого року. Основний внесок у активізацію економічної активності здійснили промисловість та сільське господарство, зростання яких за 8 місяців 2021 року становило 1,7% та 8,4% відповідно.  Це стало можливим завдяки високим цінам на продукцію основних галузей промисловості на світових товарних ринках, а також суттєвому збільшенню врожайності та розширенню посівних площ зернових культур в Україні. Позитивний внесок у зростання економічної активності мало також збільшення показників діяльності підприємств у сфері транспорту (+2,8% до відповідного періоду минулого року) та будівельної галузі через відновлення попиту на вантажні та пасажирські перевезення та збільшення державного фінансування будівництва соціальних та інфраструктурних об’єктів. Натомість негативний внесок у динаміку економічної активності продовжує здійснювати торгівля (-1,3% до відповідного періоду минулого року), головним чином через падіння оптового товарообороту.

Ділові очікування підприємств України у III кварталі 2021 року, за опитуванням Національного банку, дещо поліпшилися, зокрема, у контексті очікуваних обсягів виробництва товарів і послуг, кількості зайнятих працівників та інвестиційних видатків. Стримуючими факторами для розвитку підприємств є високі ціни на сировину та матеріали, енергоносії, а також недостатній попит на продукцію.

Характерно, що більшість підприємств продовжують сигналізувати про потребу у позикових коштах та наміри щодо залучення банківських кредитів. Водночас основною перешкодою для залучення нових кредитів, згідно з опитуванням, залишаються високі ставки за ними, а також надмірні вимоги банків щодо застави за кредитами. Вплив цих факторів навіть посилився порівняно з попередніми опитуваннями.

Загалом, за оцінками Мінекономіки зростання ВВП за 8 місяців 2021 року становило 2,9%, що є недостатнім для компенсації падіння, яке мало місце у відповідний період минулого року (на 5,7%), що свідчить про необхідність не лише збереження, але й посилення заходів зі стимулювання внутрішнього попиту, розширення та удосконалення функціонування ринків.

БЮДЖЕТНА СФЕРА

За період з початку жовтня Міністерством фінансів України шляхом розміщення ОВДП було залучено 4,1 млрд. гривень та 37,2 млн. доларів США для фінансування Державного бюджету України, що є значно меншим від обсягу виплат з обслуговування та погашення внутрішнього державного боргу (36,3 млрд. гривень в еквіваленті у жовтні). Зважаючи на скорочення середньої строковості гривневих державних запозичень у жовтні, середньозважена ставка за такими розміщеннями з початку місяця становила 11,81%, що на 19 б. п. нижче, ніж за результатами вересня 2021 року. Найбільшим попитом користувалися ОВДП на строк 1 та 2 роки із граничною доходністю нових розміщень на рівні 11,5% та 12,4% відповідно. Водночас низький рівень валютної ліквідності Уряду, ураховуючи планові виплати за внутрішнім та зовнішнім державним боргом в іноземній валюті у жовтні та листопаді, потребуватиме фокусування Міністерства фінансів на забезпеченні достатності коштів в іноземній валюті.

Упродовж минулого тижня торгівля державними цінними паперами була не активною. У розрізі власників ОВДП збільшили свої портфелі банки (+403 млн. гривень), юридичні та фізичні особи (на 139 млн. та 95 млн. гривень відповідно), натомість нерезиденти продовжували скорочувати свої вкладення в ОВДП (за тиждень — на 185 млн. гривень).

ВАЛЮТНИЙ РИНОК

На міжбанківському валютному ринку продовжувало спостерігатися переважання пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банком над попитом, що визначало укріплення обмінного курсу гривні на 0,3% за тиждень. Надлишок пропозиції іноземної валюти на умовах СПОТ обумовлював проведення Національним банком інтервенцій з її купівлі у сумі майже 120 млн. доларів США за 11-13.10.2021 та 153 млн. доларів США за 18.10.2021.  В результаті збільшення обсягу міжнародних резервів НБУ з початку жовтня становило 500 млн. доларів США, з початку року — майже 2 млрд. доларів США.

За операціями фізичних осіб спостерігається незначне переважання попиту на іноземну валюту над пропозицією. Так, з початку місяця чиста купівля готівкової іноземної валюти населенням становила 14 млн. доларів США, тоді як її чистий продаж з початку року — майже 1,3 млрд. доларів США.

ФІНАНСОВИЙ СЕКТОР

Регулятивний капітал банків у вересні зріс на 2,3% або 4,5 млрд. гривень до рівня 203,7 млрд. гривень, що є його найбільшим значенням з лютого 2014 року. При цьому, показники адекватності регулятивного та основного капіталу банків залишаються на високому рівні — 21,6% та 15,2% відповідно, що удвічі вище нормативного рівня цих показників (10% та 7%). Банківська система також продовжує із запасом виконувати нормативи  ліквідності та кредитних ризиків. Це свідчить про значний потенціал банківської системи України у підтримці відновлення економічної активності в Україні шляхом збільшення кредитування реального сектору.

Ліквідність банківської системи перевищує 200 млрд. гривень, що майже учетверо вище мінімально необхідного рівня згідно із нормативами обов’язкового резервування. Основний внесок у збільшення ліквідності в банках минулого тижня здійснило скорочення залишку коштів на Єдиному казначейському рахунку, яке компенсувало відплив готівкової гривні у позабанківський сектор. Високий рівень ліквідності банків обумовлює їх низький попит на кредити рефінансування НБУ. Так, за минулий тиждень банкам було надано 50 млн. гривень через постійно діючу лінію рефінансування (овернайт) та 50 млн. гривень шляхом проведення тендеру з підтримання ліквідності банків на строк 30 днів за ставкою 9,5%.

За державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» минулого тижня було видано 233 кредитів на загальну суму 605 млн. гривень, з яких 2/3 становили антикризові кредити на поповнення оборотних коштів підприємств. Загалом, за час дії відповідної програми банками було надано понад 25 тис. кредитів реальному сектору на загальну суму 66,2 млрд. гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать