Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Місія – бути з хлібом

Південні регіони Київщини розпочали весняно-польові роботи
22 березня, 16:51

На початку березня отримала від батька інформаційний запит – пошукати новини, чи почалася посівна на півдні країни. Для аграрія з 18-річним стажем роботи у фермерських господарствах це абсолютно звичне запитання. Зазвичай ці роботи починаються там ще у лютому. Ясна річ, що через війну росії проти нашої держави таких новин на той час не було. Аж 8 березня Мінагрополітики заявило, що посівна кампанія має розпочатися там, де це можливо. Приміром, Київська область (розкажу про неї як найближчу мені) може почати підготовчі роботи до посівної, але тільки на південних територіях регіону. Північ, північно-західні та північно-східні території зараз – це, на жаль, територія активних бойових дій. І така ж сама ситуація на Чернігівщині, Харківщині, Сумщині, Миколаївщині, Херсонщині, Донеччині та Луганщині, де виїхати в поле можуть далеко не всі аграрії. І вже зараз світ турбує питання, чи зможе Україна лишитися цього року житницею Європи, коли пів країни у вогні.

Та все ж там, де це дійсно можливо, робота почалася. Нещодавно Миронівська міська рада (якраз одна з південних територій Київщини) звернулася до місцевих агрогосподарств із таким посилом: «Останнім часом є багато питань щодо посівної кампанії. У ці непрості дні кожен має виконувати свою місію, свою роботу. Щоб пліч-о-пліч із бійцями ЗСУ дбати про наше майбутнє, усі сільгоспвиробники, як і минулого року, мають розпочати комплекс весняно-польових робіт. Бажаємо щедрих врожаїв на нивах нашої громади!»

Торік врожаї справді були щедрими, як в Україні загалом (понад 106 мільйонів тонн зернових та олійних культур зібрали наші аграрії), так і на Київщині. Приміром, за збором пшениці та ячменю регіон був одним із лідерів у країні. Пшениці намолотили 1194,5 тисячі тонн. Це понад 104% до прогнозу. Середня врожайність культури становила 57,5 ц/га. Ячменю аграрії області зібрали 411,9 тисячі тонн (101% до прогнозу). Середня врожайність культури – 57,2 ц/га.

«Є господарства, у яких було і по 70-80 центнерів з гектару, це залежить і від погоди, і від ґрунту, і від сортів культур, –  додає комбайнер-механізатор одного з господарств Миронівщини Петро Філіпенко. – Торік були непогані врожаї за рахунок того, що йшли дощі, зберігалася волога у ґрунті, бо без вологи зерно сохне прямо в колосі. А якщо дощове літо, то навпаки - проростає навіть у колосі, й тоді зерно вважається фуражним. А якщо помірна волога та сонце, то тоді гарно зерно достигає і маємо хороший результат по врожайності».

Зараз миронівські аграрії готують поля до посівної, як кажуть між собою, – закривають вологу. Тобто боронують та розпушують землю, аби втримати у ній вологу до посіву зернових культур. Безпосередньо посівна почнеться тоді, коли температура повітря та ґрунту прогріється до плюс 10 градусів.

«Цього року будемо сіяти кукурудзу, соняшник, сою, ячмінь, яру пшеницю. Озиму пшеницю зараз підживлюємо, бо отримала після зими трохи стресу, то треба її удобрити, щоб пішла в ріст, – розповідає Петро Філіпенко. – Наше господарство загалом невелике, має землі на тисячу гектарів. У нас працює шість механізаторів, наймолодшому – 42 роки. Механізаторів та комбайнерів останнім часом не вистачає, ніхто не хоче йти у сільське господарство, бо це важка праця».

До речі, Миронівська філія Київського обласного центру зайнятості повідомила у місцевій газеті «Миронівський край», що зараз намагаються допомогти із пошуком роботи переселенцям. Один із варіантів – механізатори для сільськогосподарських підприємств. Щоправда, для цього треба мати відповідний досвід.

Та загалом, зважаючи на більш-менш спокійну ситуацію, Миронівська громада працює, як і раніше. «Хоч і війна йде, але техніку готували до посівної ще з січня-лютого. Після посівної та підживлення зернових будемо готувати до збору врожаїв комбайни, на це ще треба півтора місяця. Далі треба весь час пильнувати, аби рослини не хворіли, лікувати їх від хвороб», – зазначає наш співрозмовник. Він вірить, що на півдні хто зміг, уже висіяв горох, ярі ячмінь та пшеницю. Бо вже час, і саме озимі зернові потім стануть основою для випікання хліба.

Розуміючи усі ризики із проведенням посівної на півдні  та сході України, інші регіони зараз переглядають свої плани робіт. Як зазначав у коментарі «Миронівському краю» заступник директора з наукової роботи Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла Національної академії аграрних наук України, доктор с.г. наук Володимир Гудзенко, «у зв’язку з бойовими діями на сході й півдні країни в цьому році необхідно збільшувати посівні площі ярої пшениці у нашому регіоні». За його прогнозами, з початком цього тижня, коли значно потеплішало, Миронівщина може активно проводити польові роботи. Головне завдання аграріїв зараз – зберегти вологу у ґрунті і вчасно почати посівну. Бо якщо проґавити цей момент, урожайність буде гіршою.

Тож віримо зараз і в наших захисників, і в аграріїв, котрі тримають не менш важливий – продовольчий – фронт.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати