Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екологічні злочини — теж документуємо

Експерти просять фіксувати відомості про вплив війни РФ на природу України
03 березня, 14:47

Вранці 3 березня в Чернігові стався вибух. Снаряд влучив у нафтобазу на території ДП «Комбінат Айстра». Як повідомляють у Державній службі з надзвичайних ситуацій, сталося займання резервуарної групи загальною ємністю 5 тис. куб. м дизельного пального. На жаль, це не єдиний вибух, який завдав шкоди і людям (про кількість жертв чи поранених поки що даних нема), і природі.

За тиждень війни Росії проти України таких злочинів уже десятки, якщо не сотні. Тому в міжнародній екологічній організації «Екологія-Право-Людина» почали збір відомостей про злочини РФ проти природи України під час війни. Ситуація в зоні ЧАЕС, забруднення довкілля внаслідок вибухів на об'єктах промисловості, пошкоджень об'єктів інфраструктури, забруднення повітря, вод і ґрунтового покриву токсичними речовинами, знищення екосистем природно-заповідних територій, природоохоронних територій міжнародного значення — все це зараз нищиться ворожим військом.

База даних створюється за такими параметрами: вплив, дата, координати, опис, наслідки, джерело, фото й відеоматеріали. Інформацію надсилати на електронну адресу: [email protected]. Координаторка та екологиня МБО «Екологія-Право-Людина» Катерина ПОЛЯНСЬКА зазначила, що вже отримала інформацію від екологів та фахівців з управління водних ресурсів Чернігівської області про те, що після знищення колони техніки з мастильними елементами відбувся їхній витік у річку.

«Є інформація із Херсона про птахофабрику під містом, де закінчуються корми, підвезти їх не можуть через воєнні дії та відсутність зеленого коридору, а йдеться про три мільйони курей. Вибух нафтобази під Васильковом — теж уже нами зафіксовано, — продовжує екологиня. — Ми ще обмірковуємо механізм подання цієї інформації на міжнародному рівні, але це однозначно є екологічним злочином. Зараз головне завдання — зібрати інформацію, докази, джерела та інші суттєві речі. Зараз не всі мають змогу фіксувати всі ці речі, але все одно це необхідно робити. Раніше у нас уже була така практика, коли аналізували, наскільки забруднене довкілля в зоні АТО. Коли снаряд вибухає, то забруднюється і повітря, і ґрунти. І це небезпечно і для довкілля, і для здоров’я людей. Уже не кажучи про те, що було багато загиблих, але це ще й екологічні злочини проти довкілля. Головне — почати, бо знаю, що уже в доступі є відео із пошкоджених об’єктів інфраструктури, тобто це потрібно вже робити».

Експерти ЕПЛ додають, що ризики, пов’язані з пошкодженням комунікацій, підприємств та інших об’єктів, які становлять підвищену екологічну небезпеку, мають особливе значення: «Адже за умов відсутності контролю та можливостей ліквідації їхніх негативних наслідків потенційно збільшують масштаби негативного впливу з кожним днем».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати