Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зараз м’яч – на полі МОЗ»

Коли завершиться «двовладдя» в НМУ імені О.О. Богомольця?
06 грудня, 10:49

Майже два роки провідний медичний навчальний заклад країни веде двоїсте існування. Два ректори, два офіційні сайти, дві траєкторії розвитку і так само неоднозначне сприйняття ситуації суспільством. Ще в лютому 2018 року МОЗ вирішив звільнити з посаду ректорку Катерину Амосову. Офіційно — через зрив ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок 1» для студентів-стоматологів. Неофіційно — нібито, щоб завести у заклад свою людину. 

У принципі це вдалося. Амосову звільняли кілька разів. Щоразу через суд вона поновлювалася на посаді. А МОЗ таки призначив в університет людину, близьку до ексзаступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського — Юрія Кучина. Спочатку він отримав цю посаду через міністерські накази. А у вересні цього року в НМУ відбулися ректорські вибори, перемогу в яких отримав Кучин.

Тим часом у Катерини Амосової на руках з’явилося четверте рішення суду про відновлення на посаді ректора.

«Свіже поновлення на роботі є рішенням суду першої інстанції, Печерського, відповідно до району реєстрації МОЗ, щодо мого другого звільнення. Підстави МОЗ при звільненні №2 були такими самими, як для звільнення №1, незаконність якого була визнана весною судами трьох інстанцій, включно з Верховним, — пояснила в коментарі «Дню» Катерина Миколаївна. — За законом рішення суду першої інстанції щодо саме трудових спорів набуває чинності з моменту оголошення, тобто ще 29 листопада, незалежно від подання апеляцій, і є обов’язковим для виконання МОЗ. Але для його реалізації і нормальної роботи керівника МОЗ має видати щодо мене наказ, ввести мої дані в Єдиний державний реєстр керівників підприємств і надати лист до Державного казначейства, щоб воно могло здійснювати трансакції за моїм підписом, зокрема виплати стипендій і зарплат, комунальні платежі».

Попередня команда Мінздоров’я постійно коментувала всі перипетії в НМУ ім. О.О. Богомольця. Нова очільниця відомства Зоряна Скалецька не зробила ще жодної публічної заяви, яким же бачить вихід із університетського тунелю. Адже здаватися не збирається жодна зі сторін. Чергове рішення про відновлення Амосової на посаді в команді Кучина сприйняли скептично. 

На своїй сторінці в «Фейсбук» Юрій Кучин наголосив, що його обрали ректором законним шляхом — на вересневих виборах. А 2 грудня в університеті відбулася конференція трудового колективу НМУ, під час якої була висловлена недовіра Катерині Амосовій. 

«Уперше недовіру Катерині Амосовій висловили ще 25 січня 2019 — за неналежне виконання посадових обов’язків. Повторне голосування — це реакція не нещодавнє рішення Печерського райсуду Києва, який відновив ексректора на посаді», — додав Кучин.

Кого підтримує сам колектив університету, зрозуміти теж непросто. З одного боку є вражаючі результати виборів — із понад 1300 голосів 89% віддали саме за Кучина. Амосову до участі у виборах навіть не допустили. Хоча для чистоти експерименту варто було б. З іншого боку, команда Кучина в досить дивний спосіб звільнила низку провідних фахівців університету, які підтримували Амосову: без попереджень та пояснень, за що саме, а трудові книжки вислали їм поштою. 

Катерина Амосова запевняє, що в разі її повернення на роботу в університет повернуться усі звільнені Кучиним працівники. Зараз вона пропонує команді МОЗ все ж таки проявити інтерес до ситуації в університеті. За її словами, попри заборону суду, упродовж року Юрій Кучин витрачає великі бюджетні гроші на сумнівні тендери. Так, іноземних студентів-першокурсників ректорат змусив придбати страховки на шість років наперед у компанії, пов’язаній з командою Кучина. Усі ці факти мав би перевірити ініційований міністерством фінансовий аудит.

«Зараз м’яч — на полі МОЗ. Після прийняття судом свого рішення я мала розмову з Державним секретарем міністерства. Передала пакет рішень судів та інших документів, які стосуються моїх численних незаконних звільнень попереднім керівництвом МОЗ, а також документи про незаконність статусу і дій самопроголошеного ректора, — продовжила Катерина Миколаївна. — Серед цих документів — внесення Кучина восени цього року в реєстр керівників «чорним нотаріусом» з села Вінницької області. Це класика рейдерства. Це рішення було визнано Мін’юстом як незаконне. Також відкрито кримінальне провадження щодо незаконних дій Кучина, які порушують рішення судів щодо здійснення керівництва НМУ. У розмові з представником МОЗ я підтвердила свої попередні публічні заяви щодо готовності повернення на роботу, проведення аудиту незаконної діяльності самопроголошеного в.о. ректора. Я готова відкрити дорогу для проведення дострокових виборів ректора, чесних, публічних, з широкою участю всіх охочих, у тому числі пана Кучина, у присутності представників МОЗ і МОН, ЗМІ, депутатів, під камерами. Саме такі вибори проходила я влітку 2014 року. Чи візьму я в них участь, поки не вирішила. Я хочу справедливості і не чіпляюся за крісло».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати