Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Актуальні досвіди

У Львові представили видання, присвячене унікальній постаті, — «Іван Іванець (1893 — 1946): Стрілецькі мемуари, творча спадщина»
05 листопада, 10:43

Видання присвячене унікальній постаті культурно-мистецького та громадсько-політичного життя України першої половини XX століття — мистцю, фотодокументалісту, музейнику, мистецтвознавцю, публіцисту, правнику, діячу кооперативного руху в Галичині, учаснику національно-визвольних змагань 1917 — 1920 років, поручнику корпусу Українських січових стрільців та Української галицької армії, доктору правничих наук Іванові Іванцю.

За словами упорядників, у виданні вперше у вітчизняній історіографії монографічно окреслюється багатоплановий і масштабний образ одного з найкращих представників української інтелігенції, літописця бойової слави УСС та УГА, члена «Пресової кватири УСС» та Асоціації незалежних українських мистців, живописця і графіка, який ствердив себе в різних галузях мистецтва, залишивши найпомітніший слід у історичному та батальному жанрах.

Крім нарисів про життя і творчість Івана Іванця, в збірнику опублікована мистецтвознавча белетристика автора, деякі з його численних спогадів про стрілецьке минуле, а також систематизовані матеріали до зведеного каталогу його різнобічної творчої спадщини.

Уперше вводиться в науковий обіг і великий масив творів малярства та графіки Івана Іванця з фондів Національного музею у Львові ім.Андрея Шептицького, а також з приватних збірок України та Чехії. Книга є результатом спільної праці Національного музею у Львові ім.Андрея Шептицького та Львівської національної академії мистецтв. Реалізація видавничого проекту підтримана Фондом родини Піцюрів при Фундації ім.Тараса Шевченка канадського Вінніпега. 

Автори-упорядники — Андрій та Роман Яціви (Андрій Яців — історик, заступник директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», Роман Яців — професор, історик мистецтва, проректор Львівської національної академії мистецтв, постійний експерт на автор «Дня»). Науковий редактор видання та автор вступної статті до нього — керівник Центру досліджень українсько-польських відносин Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича, доктор історичних наук Микола Литвин.

Варто додати, що «День», який завжди ставив собі за мету вивчення й осмислення вітчизняної історії, теж приділяв увагу непересічній постаті Івана Іванця (див. публікацію Романа Яціва «Живий живе гадає» від 18 січня 2019 року). У матеріалі, зокрема, йшлося про те, що чергове повернення до постаті Івана Іванця — художника, організатора мистецького життя Львова, військовика, доктора правничих наук, одного з найпомітніших свого часу інтелектуалів в українському середовищі Галичини — має вже не стільки романтичну (як це було на початку 1990-х), скільки прагматичну та ідейну підставу. «Проти незалежної Української держави, за вже відомою історичною логікою, виступив московський агресор. Нові покоління українців опинилися перед загрозами того ж ворога, проти якого в свої молоді роки боровся й Іванець, згодом поплатившись за це своїм життям на засланні. Різні етапи національно-визвольних змагань сьогодні знову виструнчилися в спільній історичній парадигмі. Тож і досвіди Івана Іванця — як мистця, воїна та громадянина — тепер знову актуалізуються», — зазначав Роман Яців. І підсумовував: «Історія життя і чину видатного українця, який своє життя поклав на вівтар Соборної, Незалежної України, спонукає до великої суспільної відповідальності перед пам’яттю Героя».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати