Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Китайський ровер виявив 12-метровий шар пилу на зворотному боці Місяця

27 лютого, 22:53
Фото: Xinhua/CNSA

Китайський місяцехід Yutu-2 виміряв шар місячного пилу або реголіту, який виявився «досить товстим»: він простягається на 12 метрів в глибину.

Про це повідомляє видання Techno.NV.

Вчені відзначають, що вивчення місячного пилу могло б допомогти майбутнім космічним кораблям.

Місяцехід вперше виміряв поверхневий пил Місяця за допомогою радара, і дослідники з Китаю та Італії описали результати в статті, опублікованій в середу в журналі Science Advances.

Місячний пил, також званий реголітом, являє собою талькоподібну речовину з каменів і пилу, що осів після того, як астероїди бомбардували поверхню Місяця мільярди років тому. Дані апарату Chang’e 4 підтверджують, що цей пил також покриває зворотну сторону Місяця в шарі, який вчені назвали «досить товстим».

«Ця робота показує, що широке використання радара могло б значно поліпшити наше розуміння історії місячного удару і вулканізму і пролити світло на розуміння геологічної еволюції зворотного боку Місяця», — зазначили автори роботи.

Це розуміння буде ключовим для майбутніх місій на Місяць. Місячний пил може пошкодити інструменти космічного корабля, коли він наближається до поверхні Місяця, підвищуючи ризик невдачі.

Хоча у Китаю немає загальних термінів для іншої частини місії, мети апаратів на зворотному боці Місяця полягають у тому, щоб сфотографувати безплідну місцевість, вивчити місячну геологію, шукати водяний лід і сканувати нічне небо на наявність радіосплесків.

Нагадаємо, китайський зонд Chang’e 4 вперше здійснив першу в історії м’яку посадку в кратері фон Кармана в басейні Південного полюса-Айткен на зворотному боці Місяця 3 січня 2019 року. Досягнувши його поверхні, місяцехід Yutu-2, на якому встановлений місячний радар LPR, відокремився від посадкового модуля і почав дослідження структури під поверхнею Місяця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати