Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Полтаві відродили фестиваль "Мазепа-фест"

26 вересня, 11:12
Фото автора

Цими вихідними у Полтаві сталася небуденна подія: після 5 років мовчання у місті відродився легендарний фестиваль під назвою «Мазепа-фест», що був заснований ще 2003 року і з того часу щорічно дев’ять років поспіль проводився на Співочому полі імені Марусі Чурай. Але через низку фінансових причин свято  певний час не проводилося. Цього року десятий, ювілейний всеукраїнський патріотичнийрок-фест пройшов на незмінній локації.

Директор фестивалю Данило Данилейко розповідає: «Цьогорічний фест тривав лише один день. Наступного разу намагатимемося зробити дво- або триденне святкування. Особливостей у цього фестивалю  багато: перш за все, він є ювілейним, десятим за ліком, по-друге, на нього вперше завітали міністри, по-третє, фест проходить у час російсько-української війни на Донбасі, коли необхідно показувати українську культуру та підіймати український дух. Цьогоріч виступити на головній сцені з’їхалися гурти з усієї України, однак велика частка представників – гурти з Полтави. Також ми запровадили платний вхід на фестиваль. Музиканти теж мають забезпечувати власні сім’ї. Крім цього, зібрані кошти ми передамо на благочинність –  українським воїнам, котрі потребують реабілітації після поранення, а також їхнім сім’ям».

Фестиваль-2016 відбувся завдяки державному фінансуванню з боку міністерства культури, а також міністерства молоді та спорту. Тому на відкриття приїхали міністри, зокрема Євген Нищук та Ігор Жданов. «Мазепа-фест – це один з тих легендарних музичних фестивалів, які за складних умов сучасної України працювали на відродження української традиції, українськості й врештінашої незалежності. Для мене цей фестиваль є рідним не лише по духу, а й по історії, адже на ньому я був свого часу ведучим, на ньому  ми презентували фільм  «Залізна сотня» Олега Янчука. «Мазепа-фест» – це мої брати-музиканти, котрі брали участь протягом усіх фестивалів; це мої побратими, які були і в найпекельніші моменти на революціях 2004 та 2013– 2014 років; це мій старший і більш досвідчений побратим Микола Кульчинський, який одержимо тримав дух цього фестивалю. Тому заразу складних фінансових умовах ми намагалися виділити ті кошти, які дали можливість підтримати проведення цьогорічного дійства. Я вважаю, що слава «Мазепа-фесту» повернеться і найголовніше – матиме розвиток завдяки нашим українським рок-музикантам, які творять живу музику», – зазначив Євген Нищук.

Міністр  молоді та спорту Ігор Жданов лише додав: «Символічно, що саме в цьому році, коли відкрили пам’ятник Мазепі у Полтаві,  відроджується 10-ий ювілейний фестиваль «Мазепа-фест». Міністерство молоді і спорту підтримало проведення рок-фесту за рахунок коштів, котрі передбачені на розвиток національно-патріотичного виховання, оскільки проведення подібних заходів – це серйозний внесок у розвиток патріотичного виховання молоді. Я закликаю організаторів, щоб проект на наступний рік вони готували вже сьогодні. У такому разі ми спробуємо знайти більші кошти, щоб підтримати такий необхідний фестиваль».

Ініціатор створення фестивалю Микола Кульчинський наголосив, що зараз надзвичайно важливо утверджувати у свідомості молоді престиж української мови, пісні та музики.

Відкрили «Мазепа-фест» біля нещодавно відкритого пам’ятника гетьману Іванові Мазепі на Соборній площі, де відбулося освячення великого українського стяга. Потім хода рушила до Співочого поля імені Марусі Чурай, де цей прапор за участі почесних гостей здійняли над ареною. А далі на публіку чекав виступ двадцяти гуртів із різних куточків нашої країни, які заряджали своїх прихильників роковою музикою аж до самої півночі. І хоч глядачів, котрі наважилися придбати квитки на майже 10 годин музики, виявилося не надто багато, головне, що «Мазепа-фест» відбувся. Маємо сподівання, що свято продовжить своє існування, і вже наступного року одинадцятий фестиваль української музики відлунає у Полтаві.

Богдан Проскуров, Полтава, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати