Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Потяг Єднання України "Труханівська Січ" прибув до Тернополя

25 жовтня, 16:48
Фото Михайла УРБАНСЬКОГО

 «Потяг Єднання України «Труханівська Січ» курсує містами України  в рамках однойменного всеукраїнського національно-патріотичного проекту. Тернопіль — четвертий після Вінниці, Хмельницького і Кам’янця-Подільського на маршруті. Хлібом-сіллю під музику військового оркестру тут зустріли гостей, наголошуючи, що їх вітає «файне місто» Тернопіль. До журналістів, військових, представників влади, громадських активістів, волонтерів приєдналися усі, хто був на залізничному вокзалі.

Начальник відділення культурологічного забезпечення Центру морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України, полковник Микола Матвійчук розповів «Дню»: «Збройні Сили України підтримали національно-патріотичний проект «Потяг Єднання України» і тому 20-го жовтня ми з Києва вирушили разом з командою патріотично налаштованих людей з Донецької і Луганської областей проїхати по Західній Україні для того, щоби суспільство розуміло, що в нас Україна єдина, народ єдиний і ми разом маємо перемогти». Як наголосив полковник Микола Матвійчук, він розповідатиме в Тернополі, чим нині живуть Збройні Сили України, які у солдатів потреби. «Розповідатиму, що ми сьогодні одягнуті, не голодні, що армія сьогодні озброєна, що кожного дня поступають на контракт все нові і нові сили».

Серед ста сімдесяти п’яти осіб, які прибули «потягом єднання», школярі та педагоги з Луганщини і Донеччини. Як повідомив заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, вони побувають в Тернопільському навчально-виховному комплексі «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого», де відбудеться зустріч з батьками Героя  Небесної сотні, колишнього учня цієї школи Тараса Слободяна, візьмуть участь у відкритті меморіальної дошки, присвяченій його пам’яті, ознайомляться з роботою навчального закладу християнського спрямування. Ще однією цікавою локацією буде обласний музей політичних в’язнів і репресованих. Тернопільське козацтво прийматиме делегацію за козацькими звичаями. Передбачається також екскурсія містом.

Завершальною буде зустріч у військовій частині з урочистим концертом і вечерею із солдатською кухнею. «Подібні проекти були і раніше, коли ми приймали Різдвяні потяги. Це було і п’ять, і десять років тому… Напевне, зараз це на часі, щоби діти знали, як живуть у Західній Україні, що тут нічого страшного немає, що на вулицях не б’ють, наприклад, російськомовних. Адже, на жаль, побутують такі стереотипи», — наголосив Леонід Бицюра.

О 22-ій годині тернополяни попрощаються з гостями. Далі на маршруті  «Потягу єднання України «Труханівська Січ» — Чернівці, Коломия,  Івано-Франківськ, Мукачево, Ужгород, Явір, Луцьк, Рівне.

Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати