Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вчені розповіли, яку користь для здоров’я приносять домашні собаки

25 серпня, 22:51
Фото з відкритих джерел

Згідно з першими даними тривалого дослідження Kardiozive Brno 2030, володіння домашньою твариною може допомогти зберегти здоров’я серця, особливо якщо ця домашня тварина — собака. 

У дослідженні розглядається зв’язок володіння домашніми тваринами з факторами ризику серцево-судинних захворювань і здоров’ям серцево-судинної системи, йдеться в статті EurekAlert.

В ході дослідження вперше була отримана базова медична і соціально-економічна інформація про більш як 2 000 жителів міста Брно, Чеська Республіка, з січня 2013 року по грудень 2014 року. Наступні оцінки заплановані на п’ятирічні інтервали до 2030 року.

В оцінці 2019 року в дослідженні взяли участь 1769 чоловік, у яких в анамнезі не було серцево-судинних захворювань. У них оцінили індекс маси тіла, дієту, фізичну активність, статус куріння, артеріальний тиск, рівень глюкози в крові і загальний холестерин.

Дослідження порівнювало показники серцево-судинних захворювань власників домашніх тварин в цілому з тими, хто не мав домашніх тварин. Потім автори роботи порівняли власників собак з іншими власниками домашніх тварин і тими, хто не мав домашніх тварин.

«В цілому, люди, яким належала якась тварина, частіше повідомляли про більшу фізичну активність, поліпшену дієту і відмінні рівні цукру в крові. Найбільші вигоди від наявності домашньої тварини отримували ті, хто володів собакою, незалежно від їх віку, статі та рівня освіти», — говорить Андреа Маугері, один з авторів дослідження.

Доктор Маугері каже, що результати дослідження підтверджують ідею про те, що люди можуть підібрати або купити домашню тварину в якості стратегії для поліпшення їх серцево-судинного здоров’я. Справа в тому, що володіння домашніми тваринами призводить до більш фізично активного способу життя.

Франсиско Лопес-Хіменес, доктор медичних наук, голова відділення превентивної кардіології в клініці Майо в Рочестері, старший автор нового дослідження, говорить, що наявність собаки може спонукати власників виходити на вулицю, пересуватися і регулярно грати зі своєю собакою.

В інших дослідженнях наявність собаки також була пов’язана з поліпшенням психічного здоров’я і меншим сприйняттям соціальної ізоляції — важливими чинниками ризику серцевих нападів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати