Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Портрети невістки і сина Богдана Хмельницького знайшлися на інтернет-аукціоні

24 вересня, 11:32
Фото прес-центру СБУ

Служба безпеки України допомогла повернути викрадені в 1960 році із Львівського історичного музею картини – портрети сина та невістки Богдана Хмельницького. За інформацією прес-центру СБУ, одна з картин диптиху була виставлена на інтернет-аукціоні. Її намагався продати житель міста Олександрії (Кіровоградщина) Олексій Маркосян, який не знав, що хоче продати полотна, які мають історичну цінність. Співробітники служби безпеки України разом із музейниками переконали чоловіка повернути державі картини, на яких зображені Тиміш Хмельницький та Розанда Лупул-Хмельницька, у свою чергу експерти Львівського історичного музею підтвердили оригінальність робіт, переданих спецслужбам.

Про те, як раритетні полотна потрапили до рук Олексія Маркосяна, він розповів під час прес-конференції в Кіровоградському обласному художньому музеї. Як виявилося, Олексій придбав картини у свого друга за 250 гривень. Той у свою чергу отримав їх від свого знайомого, який придбавши будинок і зробивши в ньому генеральне прибирання, викинув картини на смітник. 11 вересня Олексій вирішив виставити картину Розанди Лупул-Хмельницької на інтернет-аукціон, і досить швидко її ціна з однієї гривні підскочила до 27 тисяч. Згодом учасники аукціону висловили припущення, що портрет Розанди Лупул-Хмельницької – це викрадене із Львівського історичного музею полотно.

«Я попросив модераторів аукціону призупинити торги і зв’язався із Львівським музеєм. Там уже звернулися до служби безпеки…», - зазначив Олександр.

Наразі на диптих можна подивитися у Кіровоградському обласному художньому музеї, проте згодом раритетні полотна повернуться до фонду Львівського історичного музею, звідки вони були викрадені понад 50 років тому. За словами директора Кіровоградського обласного художнього музею Тетяни Ткаченко, поки важко підтвердити дату створення та автора диптиху, так само складно визначити ціну картин. Проте є всі підстави вважати, що портрети були написанні за життя Розанди й Тимоша Хмельницьких.

Інна ТІЛЬНОВА, Кропивницький. Фото прес-центру СБУ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати