Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Врятований на Евересті український альпініст розповів про своє сходження

23 травня, 14:05
Фото з Facebook-сторінки Михайла Сидоржевського

Український альпініст Роман Городечний, який підкорив Еверест, а на спуску застряг на висоті 6400 метрів, повернувся до Львова. Як повідомляє "Радіо Свобода", до сходження на Еверест він готувався більше півроку.

"Основним був правильний командний дух, ми постійно жартували поки йшли. Тобто, тренування і товариство, з яким йдеш, допомагає піднятись на гору. На спуску, коли хочеться посидіти і відпочити, а це завершується зазвичай трагічно, важливо, щоб хтось не дав це зробити", - поділився Городечний.

За словами альпініста, під час спуску в нього почалася гірська хвороба, також стало погано ще одному члену команди.

"Ми підняли прапор на найвищій горі планети. Неймовірні відчуття. Це було на вершині 8848 метрів, але добра погода була до 10 хвилин, потім різко змінилась і ми почали спуск. Сніг такий, що за метр нічого не було видно. Температура сягала мінус 40 і був страх. Ми почали швидко спускатись", - розповів він.

За словами Городечного, член їхньої команди не розрахував з маскою, одягом, з окулярами. Вітром і снігом йому посікло сітківку очей.

"На 7800 метрів ночувати не можна, але він був нетранспортабельний, і ми там в масках переночували. Спуск, який займає чотири години, ми йшли вісім", - підкреслив альпініст.

У Львові його зустрічали десятки жителів міста. Городечний заявив, що вже планує наступні сходження.

За словами товариша Романа Городечного Сергія Шарка, він, плануючи своє сходження на Еверест, хотів привернути увагу всього світу про потребу хворої на лейкемію дівчинки.

"Плануючи своє сходження на Еверест Роман хотів привернути увагу всього світу про потребу для моєї Соломії, готовий був піднятий прапор компанії, яка найбільше на аукціоні пожертвує кошти для Соломійки - і все задля швидкого збору коштів на ТКМ, адже на той час лікарі нам давали не більше трьох місяців. Але, Слава Богу, лейкемія піддалася лікуванню і у нас появився додатковий час для очікування на пошук донора, а кошти були зібрані до експедиції Романа на Еверест завдяки сюжету 1+1 (за дві години після виходу сюжету в ефір глюк телефону від вхідних дзвінків і плюс 1 мільйон на рахунок для Соломійки. Отже, коли Роман вилетів до Непалу, я подумки собі загадав бажання: Якщо в нього все вийде, то це для мене буде знак, що в Соломії також получиться успішно здолати хворобу", - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що двоє українських альпіністів, які 14 травня в складі групи піднялися на Еверест, не могли спуститися. Третій учасник групи Дмитро Семеренко спустився в базовий табір. Пізніше за ними відправили вертоліт і спустили в базовий табір.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати