Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Києві презентували книжку про ОУН польсько-української робочої групи істориків

23 травня, 16:53
Фото: memory.gov.ua

У вівторок у Києві представили спільну книжку польських та українських істориків, присвячену діяльності Організації українських націоналістів на теренах Польщі в 1944-1950 роках та її знищення.

Про це повідомляє Польське радіо.

Публікація містить недоступні досі для широкої публіки архівні документи. Збірка стала результатом співробітництва Архіву Інституту національної пам’яті Польщі та Галузевого державного архіву Служби безпеки України, а також істориків та архівістів з двох країн, котрі працюють у так званій польсько-українській робочій групі.

«Том, який ми презентуємо, присвячений ліквідації структур ОУН комуністичною владою на терені Польщі», – сказала директорка архівів ІНП Польщі Мажена Крук.

Один з авторів цієї праці, Марцін Маєвський з ІНП Польщі сказав, що публікація містить 127 раніше неопублікованих та частково невідомих ученим документів з архівів польського ІНП, а також з архівів радянських органів безпеки, що зберігаються в Україні.

«Згідно з цими документами, у період 1944-1947 років насправді всі дії проти ОУН у Польщі здійснювали радянські органи безпеки. У той час Управління безпеки не цікавилося цивільними структурами ОУН, а безпосередньо боролося з Українською повстанською армією», – сказав він.

Український історик Юрій Шаповал звернув увагу, що документи на цю тему з польських архівів є унікальними. «Ми бачимо в них зраду з боку одного з діячів підпілля ОУН та ефективну діяльність радянських спеціальних служб у співпраці з польськими. Драматизму додають документи щодо багатьох конкретних людей та їхні зізнання», – підкреслив він.

Голова архівів ІНП Польщі Мажена Крук підкреслила, що співробітництво з архівом Служби безпеки України для польських істориків дуже важливе, бо там є дуже цінні документи. Як сказала чиновниця, співпраця з українцями проходить дуже добре і жодних проблем з доступом до важливих документів для Польщі немає, наприклад у справі даних КДБ на тему руху «Солідарність».

Польсько-українська робоча група істориків та архівістів працює вже 22 роки. Вона зустрічається щонайменше двічі на рік і публікує досі невідомі документи щодо сучасної історії обох країн. Дотепер опубліковано 9 томів з архівними документами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати