Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Одеському міжнародному кінофестивалі роздали призи

22 липня, 11:16
Фото: oiff.com.ua

У конкурсних програмах ОМКФ змагалися 108 картин, в тому числі 12 повнометражних фільмів з 19 країн.

 Володар Ґран-Прі фестивалю визначається шляхом глядацького голосування. Цього року авдиторія віддала голоси за “Кришталь” (Білорусь-Німеччина-США-Росія) білорусько-американської режисерки Дар’ї Жук  (винагорода - статуетка “Золотий Дюк” та 10000 євро)

Тріумфантом Міжнародного конкурсу стала греко-польська чорна комедія “Жаль” (статуетка «Дюк ОМКФ» і 5 000 євро). До того ж Бабіс Макрідіс визнаний так само найкращим режисером (статуетка «Дюк ОМКФ» і 3 000 євро).

"Найкраща акторська робота" (статуетка й 2000 євро) безальтернативно - у Віктора Полстера за феноменальну гру в драмі "Дівчина" (Бельгія), а спеціальним згадуванням вшанована румунська трагедія "Поророка" (режисер - Константін Попеску).

         В Національній конкурсній програмі найкращим повнометражним фільмом визнана неігрова “Дельта” (Україна-Німеччина) – справжня візуальна поема про життя в дельті Дунаю. Режисер картини, дніпровець Олександр Течинський отримав статуетку «Золотий Дюк» і 100000 гривень, а днем раніше його відзначили також дипломом FIPRESCI за найкращий український фільм. До речі, інтерв’ю з Олександром виходило в “Дні” 5 квітня цього року.

 “Найкраща режисерська робота” (в категорії “Український повнометражний фільм”) – Антоніна Ноябрьова, “Герой мого часу”. Найкращий український короткометражний фільм  - “В радості, і тільки в радості” Марини Рощиної (винагорода - статуетка «Дюк ОМКФ» і 50 000 гривень).

Статуетку «Дюк ОМКФ» і 50000 гривень за найкращу акторську роботу в Національному конкурсі віддали Анастасії Пустовіт (“Коли падають дерева”, режисерка - Марися Нікітюк, Україна-Польща-Македонія).

Спеціальними згадуваннями журі заохотило учасниць українського короткометражного конкурсу Жанну Озірну за “Зв’язок” і Дану Кавеліну за новелу “Про Марка Львовича Тюльпанова, який розмовляв із квітами”.

Відрадно, що в Конкурсі європейських документальних фільмів перемогли повнометражні “Домашні ігри”  (Україна-Франція-Польща) однієї з найталановитіших вітчизняних документалісток Аліси Коваленко, (винагорода - статуетка «Золотий Дюк» та 2000 євро). Спеціальне згадування - “69 хвилин з 86 днів” (Еґіль Гойсколд Ларсен, Норвегія).

Детальніше про підсумки Дев’ятого одеського кінофестивалю читайте в найближчих номерах нашої газети.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, “День”, Одеса-Київ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати