Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У львівському театрі незрячі зможуть дивитися вистави із тифлокоментарем

22 травня, 20:25
Фото Docudays UA

Перший театр для дітей та юнацтва у конкурсі «Підтримка ініціатив із застосування принципів універсального дизайну та доступності» виграв грант у номінації «Інклюзивний театр». Це гарантує отримання 55 тисяч гривень на придбання обладнання для аудіо-супроводу вистав, що дасть можливість людям із вадами зору відвідувати спектаклі на рівних із зрячими.

У Львівській міській раді розповідають, що конкурс відбувався в межах спільної програми «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні» у співпраці зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я і Міжнародною організацією праці та за підтримки Партнерства ООН з питань реалізації прав людей з інвалідністю. Мета – знайти ініціативи, котрі сприятимуть покращенню доступності та зручності середовища, також – закладів та послуг для використання всіма людьми без обмежень, беручи до уваги потреби маломобільних груп населення, включно із незрячими.

Отож невдовзі, коли буде придбане відповідне обладнання,  Перший український театр для дітей та юнацтва стане доступним, завдяки тифлокоментарям, для осіб з порушеним зором. Звісно, для початку буде проведено кілька пробних вистав з аудіо-супроводом, експертами на які закличуть незрячих.

Згодом, обіцяють, створять дорожню карту для поширення проекту на інші театри, і не тільки театри.

Варто зазначити, що у Львові багато чого робиться для включення незрячих у соціум. Зокрема, у музеях до експонатів додають інформацію текстом Брайля, також, наприклад, організовують велопробіги з участю незрячих. А ще «День» неодноразово розповідав про відкриття у центральній частині міста міні-копій знакових споруд, аби незрячі і слабозорі могли на дотик відчути архітектурні принади пам’яток. Проект має назву «Львів на долонях», і в його межах вже зробили міні-подобу пам’ятника Шевченку, ратуші і Святоюрського комплексу. 

Також Львів – єдине місто в Україні, а може – і в світі, де вже упродовж багатьох років чинний проект «Відчинилося життя», участь у якому беруть незрячі вокалісти з України, Грузії, Литви та Молдови, котрі співають у супроводі симфонічного оркестру Театру Заньковецької.

Щодо конкретно Першого театру, то цього року у його внутрішньому дворику мають викласти доріжку з «чутливого» покриття, щоби люди з вадами зору могли без проблем дістатися від воріт до входу до театру.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати