Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До Львова привезли "Культурний простір Донбасу"

21 квітня, 18:57
Фото автора

Сьогодні, 21 квітня, у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка відкрилася виставка донеччанки Людмили Огнєвої "Культурний простір Донбасу. З нами Бог і Україна". Експозиція налічує близько ста вишитих орнаментів.  Усі вони присвячені видатним постатям: починаючи з княжих часів і закінчуючи сучасниками, а це героями Небесної сотні та учасниками АТО. 

Крім того виставка складається з п'ятнадцяти розділів. Вони сформовані за історичними періодами та різною тематикою: "Святі київські князі", "Козаччина", "Культура та наука 18-21 століття", "ОУН та підпілля на Донбасі", "Шістдесятники", "Донецький Євромайдан", "Народні герої", "Патріархи УГКЦ, УПЦ КП" тощо.

Багато орнаментів присвячено саме вихідцям з Галичини - митрополитові Андрею Шептицькому, єпископу Йосипу Сліпому, королю Данилу Галицькому, письменникам Василю Стефанику та Іванові Франку, організаторці першої жіночої чоти УСС Ользі Басараб, провіднику ОУН Степану Бандері, командиру УПА Роману Шухевичу, композитору Володимиру Івасюку, герою АТО Василю Сліпаку.

"Ця виставка стала можливою завдяки допису в соцмережах журналістки Мар’яни П’єцух. Вона розповіла, що Людмила Огнєва мріє представити свої орнаменти у Львові, проте їй бракує фінансових ресурсів. Були проблеми із приміщенням для презентації експозиції. Ми вирішили, що ця виставка дуже б вписувала у концепцію нашого музею, тому надали для цього виставкові зали", - розповів  директор музею І.Франка Богдан Тихолоз.

Також двоє активістів, з Донеччини та Львова, погодилися покрити витрати на дорогу. Наразі збір коштів триває, адже за місяць потрібно ще викупити купе для перевезення експонатів назад до Києва, покрити транспорті витрати по Львову та на матеріали для експозиції (рамки).

Людмила Огнєва - дослідниця української вишивки, яка відтворює орнаменти за архівними документами, фотографіями, публікаціями, іконами. З окупованого Донецька виїхала у вересні 2014-го. ЇЇ роботи вивозили частинами. Деякі рушники досі залишають в Донецьку. 

Павло Паламарчук, Львів. Фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати