Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Луцьку представили науковий збірник про значення Олики і Радзивіллів в історії України, Польщі й Білорусі

21 лютого, 16:15
Фото: pinakoteka.zascianek.pl

Презентація збірника відбулася у Художньому музеї Луцька,  в якому зберігається чимало творів мистецтва з колишнього палацу князів Радзивіллів у містечку Олика і приурочили її до 870-ї річниці з часу першої згадки про Олику та 455-у річницю від дня надання Олиці Магдебурзького права (1564 р.). Подія відбулася за підтримки народного депутата  Ірини Констанкевич та участі науковців України, Польщі, Білорусі, а також представників Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку.

 Вже шостий рік триває реставрація костелу Радзивіллів в Олиці, завдяки чому Олика стане туристичною перлиною не лише Волині, а й України. Представник Національного Інституту польської культурної спадщини за кордоном «POLONIKA» Олексій Лозінський розповів про внесок Польщі (а реставраційні роботи – суто за її кошт) у відновлення костелу, який свого часу вважався одним із найвеличніших і найгарніших у Європі. За активну участь у відновленні історичної спадщини малої батьківщини відзначено фізика з Києва Віктора Жовтянського, доктора фізико-математичних наук, члена-кореспондента НАН України, завідувача відділу плазмових процесів і технологій Інституту газу НАН України. Він народився у селі Залісоче, передмісті Олики, і  для вивчення історії рідного краю зробив більше, ніж хтось інший.

«Олика – волинський магніт, який притягує до себе краєзнавців, туристів, мандрівників, - каже Ірина Констанкевич. -  Адже це містечко славиться  значною концентрацією тут пам’яток національного значення та історією роду князів Радзивіллів. Це вони, розпорошені світом, таки є містками, єднаючи Україну, Польщу, Литву й Білорусь. Важливим є той факт, що піднесенню Олики об’єктивно сприяють зусилля польської сторони, завдяки яким відновлена одна з  найстаріших пам’яток латинської культури на Волині – Петропавлівський костел (1450 р.), збережена від руйнування та послідовно реставрується велична колегіата Святої Трійці включно з перспективою відновлення органу.

Тому майбутнє Олики як історико-культурного, туристичного центру неодноразово я спільно з колегами порушувала перед Волинською обласною державною адміністрацією. Неодноразово депутати обласної ради виїжджали до старовинного містечка, вивчали проблеми збереження архітектурних пам’яток, а також доцільність продовження роботи Волинської обласної психіатричної лікарні № 2, що вже 70 років розміщена у пам’ятці архітектури 16 століття. У результаті обговорень, дискусій прийшли до єдиної думки – Олика має стати культурним центром Волині. З метою глибшого дослідження історичної спадщини містечка і краю  за підтримки обласної ради мною було ініційовано проведення 21–22 вересня 2017 року міжнародної наукової конференції «Олика та Радзивілли в історії України, Польщі та Білорусі». У рамках конференції відбулися також краєзнавчі читання «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Ківерцівський район та Олика в історії України та Волині». У роботі цих заходів взяли участь провідні учені України, Білорусі, Польщі, якими була прийнята Ухвала щодо створення історико-культурного заповідника «Олика». Учасниками цих форумів було прийнято рішення щодо проведення щорічних наукових конференцій, які б дали можливість ширше вивчити і відновити історичну пам’ять нашого краю. Така діяльність лише стане запорукою і важливим чинником у збереженні національної пам’яті нашого краю та відновлення його історико-культурної спадщини».

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк

     

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати