Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підозрюваного у справі Гандзюк заарештували за створення злочинної організації

21 січня, 18:26
Фото Lb.ua

Печерський районний суд Києва заарештував Ігоря Павловського за підозрою у створенні і керуванні злочинною організацією у Херсонській області.

Суддя Підпалий частково задовольнив клопотання сторони обвинувачення і обрав для Павловського запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 4 березня 2020 року без права внесення. Обвинуваченя просило арешт на 60 діб. Адвокати заявили, що подаватимуть апеляцію.

В чому звинувачують Павловського?

За версією прокуратури, Ігор Павловський створив і очолив злочинну організацію, яка протягом 2018-2019 років вчиняла ряд злочинів у Херсонській області: підпали авто, залякування громадян, насилля, заподіяння тілесних ушкоджень та інші. До організації входили громадяни Брага, Торбін, Пилипенко та інші особи, вважають прокурори.

Під час судового засідання прокурори згадують про кілька інцидентів, до яких, на їх думку, причетний Павловський і його люди. За вказівкою Павловського у березні 2018 року Пилипенко і Брага нібито знищили автомобілі херсонців Цегельника і Марудова.

Інший інцидент пов’язаний із заворушеннями під будівлею Олешківської РДА у травні 2018 року. Прокурори зазначили, що люди Павловського (Торбін, Пилипенко, Карий, Агаєв, Присяжний, Тарасенко, Горєлов та інші: всього не менше 50 осіб) організували масові заворушення з метою недопущення висловлення недовіри тодішній голові РДА Олені Кравченко-Скалозуб. Під час заворушення відбулися сутички, в ході яких зазначені особи перекривали вхід до будівлі РДА громадським активістам та нанесли тілесні ушкодження Цегельнику, Безпечанському та Кручині, які намагалися потрапити на сесію райради.

Під час обшуків у будинку Павловського також знайшли незареєстровану зброю, повідомили прокурори.

Сторона обвинувачення вказала, що Павловський має стійкі зв’язки з правоохоронними органами Херсонської області, тому не взяття його під варту може негативно вплинути на подальше розслідування: Павловський зможе впливати на інших підозрюваних, переховуватись від слідства тощо. Крім того Павловський раніше не з’являвся до суду в інших кримінальних провадженнях (в тому числі у справі Гандзюк), тобто неодноразово уникав без поважних причин.

Адвокати заперечували

Захисники Павловського заявили, що прокуратура не надала належних доказів щодо створення Павловським злочинного угрупування і просили обрати для нього запобіжний захід не пов'язаний із позбавленням волі.

Адвокати також зазначили, що Павловський є тяжко хворим і саме через це не з’являвся до суду, однак це, за словами адвокатів, не стосується даного кримінального провадження і не може впливати на його розслідування.

Після рішення суду про взяття Павловського під варту адвокат Сергет заявив журналістам, що це рішення оскаржуватимуть.

Напередодні

Вчора, 20 січня, у Херсоні та інших населених пунктах Офіс генпрокурора спільно з СБУ провела спецоперацію з метою припинення діяльності злочинної організації.

СБУ затримала Ігоря Павловського за підозрою у керівництві злочинною організацією. Також СБУ провела обшуки у голови Херсонської обласної Ради Владислава Мангера, колишнього голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, його заступника Євгена Рищука та інших осіб.

На даний момент 9 особам повідомлено про підозру. Серед них – Сергій Торбін, організатор групи виконавців, які напали на Катерину Гандзюк, який наразі відбуває покарання у в’язниці.

Ігор Павловський — екс-помічник колишнього народного депутата від БПП «Солідарність» Миколи Паламарчука. Павловський відомий у кримінальних колах Херсона та має авторитет серед багатьох поліцейських та прокурорів області. За попередньою версією слідства, Павловський був одним із тих, хто знайшов або запропонував виконавців нападу на Гандзюк.

За підозрою у співорганізації нападу на Катерину Гандзюк Павловського затримали 12 листопада 2018 року. Після півроку слідчих дій у квітні 2019-го Павловському пом’якшили підозру: з організації злочину — на приховування. За це, нібито, Павловський мав дати цінні свідчення у справі. Невдовзі його відпустили під домашній арешт. Однак після цієї угоди зі слідством Павловський почав ігнорувати усі судові засідання і намагається відкинути всі обвинувачення.

22 січня в Приморському райсуді Одеси має відбутися чергове засідання у справі Гандзюк за участі Павловського. Попередні сім засідань підозрюваний проігнорував.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон, фото Lb.ua

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати