Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Суспільне мовлення в Україні призупинило аналогову трансляцію за борги

18 червня, 16:32

Через бюджетне недофінансування Національна суспільна телерадіокомпанія України (ПАТ НСТУ) заборгувала Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (концерн РРТ) 75,12 мільйона гривень. З початку року НСТУ неодноразово зверталася до уряду з приводу критичної ситуації через недофінансування та попереджала, що це може призвести до відключення аналогового мовлення.

І побоювання справдилися - 18 червня концерн РРТ призупинив аналогову трансляцію телеканалу "UA: Перший" через передавачі у містах Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів. Концерн РРТ поінформував, що призупинення аналогової трансляції "UA: Перший" відбуватиметься щоденно з 6:00 до 18:00 й триватиме до моменту погашення боргу. "Вимкнення з ефіру було питанням часу. Ми багато разів про це попереджали, і це сьогодні сталося. Адже з грошей, які за законом ми повинні були отримати з держбюджету, нам фактично виділили лише половину. З виділеного грошей, окрім як на зарплату працівникам, не лишилося. Тому нам немає чим платити концерну РРТ ", - сказав DW член правління ПАТ НСТУ з економічних питань Родіон Никоненко. За його словами, для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 340 мільйонів гривень на рік, проте на даний момент виділено лише 51 мільйон гривень.

Від відключення аналогових трансляцій найбільше постраждають глядачі у невеликих населених пунктах - маленьких містах та селах, адже там не представлено мережі кабельних операторів. Секретар Наглядової Ради ПАТ НСТУ Вадим Міський зазначає, що урізавши фінансування політики намагаються отримати політичний вплив на суспільного мовника. "В аналоговому телебаченні це основна аудиторія Суспільного. Політики мають можливість втручатися у формування держбюджету і коли вони зменшують у бюджеті вдвічі встановлену законом суму, то напевне розраховують  на щось. Але НСТУ не для того створювалось, аби бути політично залежним", - зазначає Міський.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати