Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Порошенко: Ми створюємо групу в Євросоюзі, щоб зупинити "Північний потік-2"

18 червня, 10:06
Фото АПУ

Україна створює в Європейському Союзі групу, яка повинна зупинити будівництво російського газопроводу в обхід України - "Північний потік-2", а також веде переговори з Німеччиною про створення міжнародного консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС). Про це заявив президент України Петро Порошенко у своїй статті на Medium.

""Північний потік-2" - це абсолютно політиканський проект, який спрямований проти України, який немає жодної економічної складової, який намагається забрати з України бюджет, що дорівнює майже $3 млрд. Однак, я переконаний, що спільними, об'єднаними зусиллями ми зможемо його зупинити", - заявив президент.

Глава держави зазначив, що не стане розкривати всі інструменти, які українська сторона застосовує для того, щоб зупинити будівництво "Північного потоку-2".

"Але хочу окремо підкреслити - для нас це дуже важлива справа. І я сподіваюся, що будівництво вдасться зупинити", - додав президент.

Порошенко пояснив масштаб загрози втрати Україною $3 млрд від введення в дію "Північного потоку-2".

Він наголосив, що умовою участі Німеччини в міжнародному консорціумі з управління українською ГТС "є зупинка "Північного потоку-2"".

"Давайте говорити про те, що наші партнери з США також рішуче налаштовані. І ніхто проти санкцій США також не піде", - додав Порошенко.

Нагадаємо, "Північний потік-2" - російський газопровід, який будує компанія Nord Stream 2 AG. Єдиним акціонером останньої є "Газпром". Довжина газопроводу складе 1,2 тис. км, а загальна потужність з уже існуючим "Північним потоком" - 55 млрд куб. м. газу. "Північний потік-2" проляже вздовж газопроводу "Північний потік" дном Балтійського моря до німецького міста Грайфсваль, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну.

Раніше Порошенко заявив про те, що "Північний потік – 2" є геополітичним, а не комерційним проектом Російської Федерації. 

Глава польського уряду Матеуш Моравецький зазначив, що "Північний потік-2" загрожує Україні і розмиває європейську енергобезпеку. Водночас, на зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив переконання, що газопровід "Північний потік-2" є приватною ініціативою

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати