Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові відкрилася перша в Україні виставка сучасної польської скульптури Адама Мияка

18 березня, 10:20
Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА

Учора, 17 березня, в приміщенні музею І. Пінзеля відкрилася виставка польського скульптора,професора Варшавської академії мистецтв Адама Мияка. Називається вона «Зустріч» і представляє сучасну пластику у виконанні майстра. Це перша виставка закордонного митця в Україні.

Адам Мияк вже понад 50 років є беззаперечним авторитетом у сфері скульптури, а також значним є вплив його творчості на формування сучасної польської скульптури. Низка критиків називають його поетом життя й драми. Створюючи свої скульптури,він виходить за рамки класичного мистецтва. Його пластика несе у собі цілу філософію.  

Загалом на виставці представлено близько десятка скульптур Адама Мияка. Виконані вони із дерева, металу та каменя. Переважно зображені людські фігури.

Особливістю виставки є те, що сучасні скульптури розмістили поміж робіт неперевершеного майстра рококової скульптури 18 століття Івана Георгія Пінзеля. Це було зроблено задля створення відчуття плинності минулого й теперішнього, співставлення їх у своєрідному діалозі двох епох. Ця виставка повинна стати першою із цілої серії експозицій, які будуть зумовлювати творчий діалог з Пінзелем.

«Для нас дуже важливо, що цей музей знову оживає і починає повноцінно функціонувати. Це, напевно, перша велика серйозна виставка тут. Ми хочемо, щоб маестро Пінзель не був чимось минулим і далеким, а теперішнім і сучасним. У наших планах, для прикладу, також зорганізувати мистецький діалог між роботами Михайла Дзиндри і Івана Григорія Пінзеля. Ніхто не пробував їх зіставляти, але ми спробуємо це зробити», − розповів генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Тарас Возняк.

Триватиме виставка до 14 травня.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати